Cu drag, bucurie și mândrie specific transilvăneană, cei de la Crama Jelna se pot lăuda cu un nou vin românesc de elită, în care nu veți găsi alcool, aciditate și taninuri, ci asemenea felului în care acuarelele, pensula și pânza se contopesc prin virtutea pictorului într-o ființă nouă, așa se dezvăluie ca și un canvas unic, Navicella Transilvanica.
Cu temele bine făcute, în urmă cu nouă ani, Ovidiu și Daniel Moldovan, au ales să reînvie viile de pe dealurile Jelnei, iar vinurile regăsite în Crama Jelna se străduiesc să reflecte toată istoria locului. Începând de astăzi, pe rafturile cramei și-a făcut loc un vin premium, plin de istorie, care pentru a fi savurat la adevărata valoare trebuie deschis cu 24 de ore înainte.
Totul a pornit de la Navicella pictorului italian Giotto de Bondonne, o impresionantă frescă ce orna vechea bazilică Sfântul Petru din Roma și care surprindea scena în care Iisus, mergând pe apă, ajunge la corabia în care se aflau ucenicii săi.
Fresca originală a fost distrusă odată cu reconstrucția bazilicii, însă se știe că s-au realizat câteva copii ale faimoasei fresce, iar singurele copii cunoscute în întreaga lume sunt la Strasbourg (Franța), Florența, Pistonia (Italia) și „Navicella Transilvanica” – pictată în 1520 în biserica din Jelna.
În registrele vechii biserici evanghelice din sat stă scris că Petrus Murator, cel care a pictat fresca din Jelna în jurul căreia se face astăzi mare vâlvă, a fost plătit pentru munca sa în butoaie de vin.
Darius Pripon, tânărul winemaker îndrăgostit de Pinot Noir care, de doi ani încoace, a adus vinurile cramei în atenţia iubitorilor de licori selecte, a transpus cultura și istoria într-un vin de excepție care poartă numele faimoasei fresce – Navicella.
„Am așteptat foarte mult ziua aceasta. A fost o investiție costisitoare, dar pentru noi, cei de la Crama Jelna, vinul acesta înseamnă maturitatea noastră. Este un vin care ar trebui să reziste cu brio 20 – 30 de ani. Este un vin la care am visat de mult să îl pot face.”, a spus Darius Pripon.
Acum, oenologul Cramei Jelna a împletit cu măiestrie în blend-ul iconic Navicella 85% Pinot Noir, 9% Cabernet Sauvignon și 6% Merlot, vin pe care l-a maturat cu rigoare timp de 14 luni în barrique-uri de stejar transilvănean și apoi în sticlă preț de opt luni.
Fiecare boabă a strugurilor aleși pentru cupajul de excepție a fost aleasă pe sprânceană, urmărindu-se cu o lupă de Poirot desăvârșirea lor structurală. Fiind conștienți de capitalul terroir-ului, cei de la Crama Jelna au nădăjduit să creeze Navicella – un vin care să își întindă aripile spre perfecțiune.