Pe lângă bistrițeni, de anul acesta și piteștenii și băcăuanii pot gusta siropurile, dulceața și zacusca realizate într-o mică unitate de producție din Pasul Tihuța, din fructe crescute la 1.200 de metri altitudine.
Soții Rânziș, părinții „super-căpșunilor” de Tihuța, pe care-i putem mânca până dă zăpada, au reușit să-și ducă produsele și pe mesele românilor din alte județe.
Siropurile, dulceața sau zacusca făcute în mica unitate de producție din Pasul Tihuța se găsesc de anul trecut la Cămara Bunicii din Bistrița. Produsele lor le mai găsiți în fiecare weekend la piața locală de lângă Biserica Evanghelică și ocazional în Piața Decebal.
De anul acesta, produsele „made in” Tihuța se vând în magazine din Bacău și respectiv din Pitești. Este vorba despre băcănii care promovează produsele tradiționale românești.
„Vindem sirop de căpșuni, de zmeură, de brad, de mentă cu ghimbir și lămâie, de soc cu lămâie, dulceață de căpșuni, de zmeură, de afine, zacuscă cu vinete, cu hribi”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro Dana Rânziș.
Soții Rânziș au început aventura din Pasul Tihuța în 2013, când s-au întors acasă, după 9 ani de făcut agricultură printre spanioli. Acolo, în aer curat de munte, a luat naștere o cultură de căpșuni, care se întinde pe 2,5 hectare. Cultura de căpșuni este situată tocmai lângă casa bunicilor, care le-a rămas moștenire celor doi tineri.
Tot în fosta casă a bunicilor a luat naștere și o mică unitate de producție, unde sunt realizate dulcețuri, siropuri și zacuscă. Acestea nu văd pic de conservant sau chimicale, fiind 100% naturale. Cu toate acestea, produsele rezistă fără probleme și un an, dacă sunt păstrate corespunzător.
Întreaga poveste a soților Rânziș o puteți citi AICI.