16.5 C
Bistrița
luni, octombrie 28, 2024

Paraschiva, bistrițeanca ce face magie cu pantofii italienilor! De la recondiționarea produse de lux, la papuci personalizați pentru persoane cu handicap

Paraschiva, o bistrițeancă din Mijlocenii Bârgăului a ajuns în Italia în urmă cu mai bine de două decenii, forțată de împrejurări. Printre italieni a învățat să lucreze cu pielea, iar acum deține propriul atelier în Brescia, unde face magie cu pantofii, gențile și curelele italienilor. A ajuns, de-a lungul anilor, să recondiționeze produse de lux, dar și să ajute persoane cu handicap cu încălțăminte personalizată, care, în unele cazuri chiar au ascuns handicapul.

În inima centrului istoric al orașului Brescia, Italia, se află un mic atelier de încălțăminte, clădit acum aproape două decenii de o inimă mare.  „Atelier Cristina” este locul unde Paraschiva Burbulea, o bistrițeancă de 54 de ani originară din Mijlocenii Bărăganului, transformă pielea în adevărate opere de artă.

Atelierul nu poartă numele ei, ci al uneia dintre ficele sale, pentru că, așa cum mărturisește Paraschiva: „Numele meu este mai greu de pronunțat pentru italieni.”

Paraschiva a plecat din România în urmă cu 22 de ani, forțată de o situație personală dificilă. Cu inima grea și fără resurse financiare, a fost nevoită să își lase soțul și cele două fete în urmă, pentru a le construi un viitor mai bun.

De 18 ani, bistrițeanca are propriul atelier în Italia

A ajuns în Italia fără să știe ce o așteaptă, dar cu determinarea de a-și găsi locul. Inițial, a lucrat în reparații de pantofi și genți, deși nu avea experiență în domeniu:

„Nu știam nimic, dar nu am vrut să fiu dată afară. Am făcut din imposibil, posibil”, își amintește Paraschiva. După un an, stabilită într-o mică locuință și cu un început de carieră în piele, și-a adus soțul și fetele în Italia, reunindu-se astfel cu familia.

În urmă cu 18 ani, a făcut pasul cel mare: și-a deschis propriul atelier. Având experiența celor patru ani deja în confecționarea și reparația articolelor din piele, pantofi, genți, portofele, Paraschiva a reușit să își construiască o clientelă fidelă, formată inclusiv din persoane cu handicap, care nu prea găsesc produse adecvate pe piață.

Atelierul ei este un loc de refugiu pentru cei care au nevoie de soluții personalizate, de recondiționarea unor obiecte de lux sau doar pline de amintiri, la care nu vor să renunțe.

 De la clienta fără un picior care și-a ascuns handidapul cu cizme personalizate, la produse de lux recondiționate

„Fiecare om care îmi trece pragul lasă o amintire în sufletul meu. Cea mai mare răsplată este să văd bucuria pe chipul lor când ceea ce și-au dorit devine realitate. Îmi amintesc cu drag fericirea unei doamne care din cauza faptului că și-a pierdut piciorul, avea un “picior din lemn.” I-am făcut cizme lungi care îi acopereau defectul. Era atât de fericită. Atât eu, cât și ea”, spune doamna Paraschiva.

Atelierul „Cristina” a devenit un punct de referință în Brescia, cunoscut pentru calitatea lucrărilor, pentru dedicarea și măiestria de care Paraschiva dă dovadă. Clienții săi sunt variți, de la cei cu nevoi ortopedice, la cei care vin să își recondiționeze articole din piele de lux, unele de la mari case de modă.

Reparațiile și confecțiile de la comandă implică costuri mari, dar Paraschiva a câștigat încrederea unei clientele selecte și loiale, care revine mereu pentru calitatea excepțională a muncii sale.

Clienții au libertatea de a aduce propria piele pentru a-și crea pantofii sau obiectele personalizate, ori pot alege materialele oferite direct de Paraschiva, selectate cu grijă pentru calitate și durabilitate.

Deși munca este intensă, Paraschiva nu simte că muncește: „Mă trezesc în fiecare dimineață cu dorința de a veni aici. Seara, când închid atelierul, îmi place cel mai mult să lucrez. E momentul meu de a crea, când nu mă deranjează nimeni. E viața mea și nu m-aș vedea făcând altceva.”

Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan este studentă în anul întâi la Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism și la Facultatea de Istorie si Filosofie, specializarea Studii de securitate - la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Prima vară fără grija epilării, cu aparatul SOPRANO ICE ALEXANDRITE 755! Oferte de nerefuzat la salonul Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Clientele salonului Paula Murg Beauty de la Cult by Nella au avut prima vară fără grija...

În weekend, la RUBIN Bistrița e Ziua Porților Deschise! Ce modele poți testa:

Mașini puternice, dinamice sau elegante se lasă pe mâna ta, în weekend. La RUBIN Bistrița este...

ART LEGNO Bistrița – calitate și creativitate: Zeci de modele de uși din lemn multistratificat, în peste 200 de culori

Aspectul și ambianța casei e dată și de ușile din interior. Aici intervin cei de la...