16.5 C
Bistrița
luni, octombrie 28, 2024

2024 – cel mai cald an înregistrat vreodată, în Bistrița-Năsăud

Bistrița-Năsăud înregistrează o încălzire generală a climei care, în ultimii 3 – 5 ani, este în accentuare, potrivit unui raport privind situația vremii în județul nostru, realizat de Mihai Bălan de la ONG „Meteo.BN”. 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, în județ.

Mihai Bălan de la ONG „Meteo.BN” a întocmit un raport privind situația vremii în Bistrița-Năsăud, în ultimii patru ani, cu ajutorul datelor colectate de stațiile meteo instalate în mai multe zone din județ.

Județul Bistrița-Năsăud înregistrează o încălzire generală a climei care, în ultimii 3 – 5 ani este în accentuare. Această încălzire afectează zone de la toate altitudinile, cu temperaturi medii anuale în continuă creştere.

Se bat recorduri istorice, cu 2024 devenind, cu o probabilitate de 95% la data acestui articol, cel mai cald an înregistrat vreodată, în județ. Iarna, fenomenele de iarnă aproape lipsesc la altitudini joase, cu valori de temperatură medii lunare pozitive.

Vara, valurile de căldură generează deja incendii de vegetație în zone în care nu au avut loc niciodată, cu declanșare spontană”, explică Mihai Bălan.

De asemenea, 2024 a fost primul an din istoria județului Bistrița-Năsăud cu o temperatură maximă înregistrată de 40℃, pe 17 iulie.

S-a confirmat la Monor, la ora 14:59, 465 m alt., pe parcursul caniculei de 2 săptămâni care a afectat județul în iulie. În aceste două săptămâni, toate stațiile din județ au măsurat temperaturi constant mult peste normal, cu maxime de 38℃ până la 39℃ în zonele joase de relief (Beclean, Ciceu Mihăiești, Budești, Silivașu de Câmpie)”, a mai precizat acesta.

Mai multe detalii puteți afla de AICI. 

De la sfârșitul lunii august, stația ONG Meteo.BN din Munţii Călimani, aflată la cea mai mare altitudine în județ, oferă date online, indiferent de sezon.

FOTO: Stația ONG Meteo.BN din Munţii Călimani, aflată la cea mai mare altitudine în județ, oferă de astăzi date online, indiferent de sezon

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Prima vară fără grija epilării, cu aparatul SOPRANO ICE ALEXANDRITE 755! Oferte de nerefuzat la salonul Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Clientele salonului Paula Murg Beauty de la Cult by Nella au avut prima vară fără grija...

În weekend, la RUBIN Bistrița e Ziua Porților Deschise! Ce modele poți testa:

Mașini puternice, dinamice sau elegante se lasă pe mâna ta, în weekend. La RUBIN Bistrița este...

ART LEGNO Bistrița – calitate și creativitate: Zeci de modele de uși din lemn multistratificat, în peste 200 de culori

Aspectul și ambianța casei e dată și de ușile din interior. Aici intervin cei de la...