12.5 C
Bistrița
joi, septembrie 19, 2024

Construit în urmă cu peste 150 de ani, Muzeul memorial „Ion Pop Reteganul” din Reteag va fi pus în valoare

Muzeul memorial „Ion Pop Reteganul” din localitatea Reteag, unul din cele trei muzee memoriale aflate în componența Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, va fi pus în valoare prin intermediul unui proiect cultural-educativ – „Acasă la Ion Pop Reteganul”.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat depunerea proiectului „Acasă la Ion Pop Reteganul” de către Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în vederea finanțării și implementării acestuia prin Programul Timbrul Monumentelor Istorice 2024, Sesiunea de finanțare TMI – II/2024, Acțiunea tematică „Case memoriale”, Subprogramul „Punerea în valoare – interpretare și prezentare – a caselor memoriale”.

Muzeul memorial „Ion Pop Reteganul” este unul din cele trei muzee memoriale aflate în componența Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, iar în anul 2025 se împlinesc 70 de ani de la înființarea acestuia, fostă Casă Memorială, și 120 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului folclorist Ion Pop Reteganul.

Clădirea, monument istoric, a fost construită în anul 1866 și a devenit muzeu în 1955, având expuse piese de mobilier, manuscrise, scrisori, publicații, cărți editate la Gherla, publicații conduse sau la care a colaborat Ion Pop Reteganul, colecția ajutând la reconstituirea atmosferei specifice locuinței intelectualului rural de secol XIX.

Având în vedere vechimea imobilului, compus din cinci camere și pridvor, se impune refacerea încăperilor cu tematică, restaurarea și conservarea, reorganizarea expoziției de bază, dar și achiziții de mobilier specific.

Pentru realizarea proiectului, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud va solicita o finanțare de 200.000 lei.

Consilierii județeni au aprobat asigurarea fondurilor necesare contribuției de minim 10% din valoarea proiectului, care se vor cuprinde în bugetul de venituri și cheltuieli al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, dacă acesta este declarat câștigător.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

GB Instaplan Bistrița face angajări! NOI locuri de muncă și la Polimed, Aquabis, MasterFoam

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Polimed și GB Instaplan. Se caută operatori producție, gestionar, inginer automatist, sudori, lăcătuși, instalatori și electricieni. Lista completă - mai jos: 

SUPER OFERTĂ de toamnă: Škoda Octavia & Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG, 150 CP au acum un Avantaj client de 5050 Euro (TVA...

Profită acum de oferta specială Materom Automotive și achiziționează cel mai îndrăgit model Škoda: Škoda Octavia & Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG, 150 CP au acum un Avantaj client de 5050 Euro (TVA inclus)!