-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Say Cheese sau cum și-a propus o asociație să scoată din anonimat brânzeturile made in Bistrița-Năsăud. Un drum al brânzei – următorul pas

Asociația GAL Lider Bistrița-Năsăud a susținut zilele trecute un eveniment dedicat brânzeturilor produse în județul nostru. Un chef le-a arătat celor prezenți cum pot preparatele din brânză să devină vedetele unei farfurii, iar un altul le-a explicat cum să-și promoveze și chiar eticheteze produsele. Următorul pas este un drum al brânzeturilor din județ!

În 6-7 martie, la Cormaia s-a desfășurat un workshop cel puțin interesant, dedicat brânzeturilor. Acesta a fost organizat de Asociația GAL Lider Bistrița-Năsăud și a fost dedicat producătorilor de brânzeturi, fermierilor, autorităților locale și reprezentanților HORECA interesați să folosească în bucătăria lor produse locale.

În cadrul evenimentului au fost prezenți doi experți, chef Emilian Larionesi și chef Nicușor Motronea. Emilian Larionesi le-a arătat participanților cum să compună un brunch tradițional bazat pe brânzeturi, le-a prezentat rețete și le-a arătat cum se face un plating sofisticat cu produse lactate tradiționale.

Chef Nicușor Motronea, în schimb le-a vorbit despre promovarea brânzeturilor, cum să construiască un brand și chiar cum să-și facă etichetarea produselor. În prima zi au fost prezenți 26 de participanți, iar în a doua în jur de 35.

„Lumea a fost un pic reticientă la început, dar pe parcurs au venit întrebările, implicarea, schimbul de idei, a fost un feed back foarte bun. Se simte nevoia de astfel de evenimente, care să îi pună și pe ei în valoare. Au vazut cât de importantă e informarea și comunicarea inclusiv între ei”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, Ana Călina Șestac, manager de proiect.

Se pregătește un drum al brânzeturilor

Întâlnirile fac parte dintr-un proiect mai amplu, finanțat din fonduri europene. Acesta are în centru promovarea producătorilor locali de brânzeturi. În cadrul proiectului a fost realizată o bază de date a producătorilor de brânzeturi din județ, un site care adună toate informațiile relevante despre ei și promovează inclusiv stânele.

De asemenea, este în lucru o aplicație cu un traseu al brânzeturilor. Deocamdată, aceasta adună în jur de 10-15 producători deschiși inclusiv să primească turiști care vor să aibă parte de o experiență la o stână tradițională, de exemplu.

Foto: David Bodescu 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: