21.9 C
Bistrița
duminică, aprilie 20, 2025

Crăciunul de altădată: Masa de Crăciun, cea mai bogată din an, venea ca o meritată recompensă după postul de 40 de zile

Tradiția românească nu cunoaște împodobitul bradului, ci Ajunul Crăciunului, când se pregătea cea mai bogată masă din an. Venea ca o recompensă după postul de 40 de zile și ca o credință că Sfântul Crăciun vine de departe, este obosit și flămând și trebuie primit cum se cuvine.

Dacă în zilele noastre toate bucatele de Crăciun se află la un click distanță, cu totul altfel stăteau lucrurile acum 50 de ani, când gospodinele pregăteau de la zero masa de Crăciun, care era cea mai bogată din an.

Venea ca o meritată recompensă după postul de 40 de zile și ca o credință că Sfântul Crăciun vine de departe, este obosit și flămând și trebuie bine primit, ca să-i ferească pe oameni de rele.

Pe masă se așterneau cârnați, sarmale, murturi, tobă cartaboși, friptură și colacii. Cel mai important era „stolnicul”, o pâine care se păastra pe masă, pe grâu, otavă și usturoi până la Anul Nou, când se tăia și se consuma.

Se credea că în Ajunul Crăciunului sufletele celor morți vin să se petreacă cu cei vii, de aceea era bine să se împartă bucatele. În Ajun, pe la prânz toate bucatele trebuiau să fie gata, însă erau așezate pe masă abia seara și uneori după miezul nopții, Ajunul fiind o zi a abstinenței.

Credincioșii credeau că Dumnezeu va veni la cină și trebuie așteptat cu stomacul gol și sufletul plin de speranță. În noaptea de Crăciun focul nu trebuia să se stingă în vatră, fiind simbolul Învierii. De Sărbătoarea Crăciunului, oamenii nu beau, ci se „cinstesc”.

Sărbători Fericite!

Sursa: Vasile V. Filip și Menuț Maximinian – „Sărbătorile Ciclului Social și Calendaristic sau Munci și zile în Ținutul Bistriței și Năsăudului”/Foto: click.ro

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Škoda Elroq vine direct la tine: Test Drive la ușa ta, acum în Bistrița!

Bistrițenii au acum ocazia să descopere cel mai nou model electric din familia Škoda – Elroq – într-un mod complet diferit și extrem de comod: direct la ușa lor! Cu inițiativa „Test Drive la ușa ta”, MATEROM AUTOMOTIVE – Dealer & Service Autorizat Škoda, aduce viitorul mobilității acolo unde te afli, fie că ești acasă, la birou sau în oraș.

Se fac angajări la Crama Jelna, Rombat și Fan Courier: Noi locuri de muncă, în Bistrița

Crama JELNA angajează barman, ajutor barman, bucătar și maseur! ROMBAT caută operatori producție. NOI locuri de muncă în Bistrița, la SAN DECO Bistrița-Năsăud,  DIVANI & SOFA, AMICII Building și Ideal Print. Oferta completă, mai jos:

Este momentul perfect să te pregătești de aventurile acestei primăveri! Profită de oferta MATEROM AUTOMOTIVE

Este momentul perfect să te pregătești de aventurile acestei primăveri! Profită de oferta MATEROM AUTOMOTIVE pentru Verificarea de primăvară și asigură-te că mașina ta este pregătită pentru călătoriile din acest sezon.