0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO – Ziua mondială a Sindromului Down la Biblioteca Județeană: Când normalitatea este un trofeu pentru care unii luptă o viață

În alergătura noastră de fiecare zi, tot ceea ce avem, tot ceea ce considerăm a fi normal ni se pare banal. Credem deseori că totul ni se cuvine. Există, însă, printre noi, oameni pentru care normalitatea este un trofeu. Pentru care luptă uneori o viață întreagă.

Din această categorie fac parte și cei care sunt diagnosticați cu sindromul Down. Ei au fost eroii zilei de ieri, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița. Aici s-a celebrat Ziua mondială a Sindromului Down la Bibliotecă – Ediția a II-a: Cartea – suportul imaginației noastre”.

Dragostea este lecţia pe care copiii cu sindromul Down o predau lumii, fără să aştepte nimic în schimb. Iar cine primeşte iubirea lor învaţă cât de preţios este darul normalităţii. Să-i iubim, să-i acceptăm și să-i ajutăm să-și atingă potențialul maxim!”, au transmis profesoarele Eniko Cupșa, Emanuela Ioana Avram și Anamaria Gordon Lazăr.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima”, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Sub tematica „Ce înseamnă incluziunea?” generată de Down Syndrome International, evenimentul și-a propus să atragă atenția asupra particularităților sindromului Down.

Totodată, întâlnirea s-a dorit o încercare de conștientizare a sindromului Down și a incluziunii celor ce sunt diagnosticați cu acest sindrom.

Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a deschis evenimentul, alături de Eniko Cupșa, director al CSEI Lacrima.

Invitatul special al acestei ediții a fost profesor universitar doctor Adrian Marian Roșan, directorul departamentului de psihopedagogie specială de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.


Ca parte a societății noastre, atât copii, cât și adulții cu sindrom Down, trebuie să fie pe picior de egalitate cu ceilalți. Trebuie să se bucure de aceleași drepturi și să beneficieze de aceleași oportunități – au subliniat organizatorii.

Au fost invitați copii și tineri cu Sindrom Down. Nu au lipsit nici prietenii acestora, familiile lor, apropiații și profesorii lor.

La Biblioteca Județeană au participat cei de la CSEI nr. 1 și 2 Bistrița, CSEI Beclean, „Lacrima” Unirea și Năsăud. Au participat, de asemenea, și tineri absolvenți ai școlii ”Lacrima”.

S-au prezentat materiale despre Sindromul Down, iar cei mici s-au bucurat de un spectacol de teatru de păpuși, susținut de copii cu Sindrom Down. În program au fost incluse jocuri de animație, pline de veselie. Toți copiii și tinerii au primit diplome și premii oferite de Biblioteca Județeană „George Coșbuc”.

Scopul evenimentului a fost de a informa şi de a atrage atenţia societăţii asupra acestor copii. Au fost puse în valoare posibilitățile persoanelor cu Sindrom Down, accentuându-se că sunt și ei parte a societaţii. În condiţiile în care au un mediu adecvat, ei pot participa la diverse activități sociale. Pot munci, aducându-şi, astfel, aportul la dezvoltarea societăţii din care fac parte.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...