-2.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Ziua Persoanelor cu Dizabilități: „Chiar dacă suntem diferiți, suntem egali: în pieptul fiecăruia bate o inimă”

3 decembrie este Ziua Persoanelor cu Dizabilități. În sprijinul acestora, autoritățile lansează un proiect care le oferă vouchere de până la 23.000 de lei. „Chiar dacă suntem diferiți, suntem egali: în pieptul fiecăruia bate o inimă”, a transmis Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean BN.

Persoanele cu dizabilități ne oferă lecții de viață. Ne învață indiferent de greutăți să luptăm zi de zi, să căutăm fericirea în lucruri mărunte și să ne bucurăm de ele ori de câte ori avem ocazia.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, vreau să le mulțumesc acestor luptători pentru lecțiile de viață pe care ni le oferă și să-i asigur că voi continua să le fiu alături”, a transmis Emil Radu Moldovan.

În județul nostru sunt înregistrate 182 de persoane cu dizabilități. De acestea se ocupă Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin intermediul Direcției Generale de Asistența Socială și Protecția Copilului. Chiar dacă suntem diferiți, suntem egali: în pieptul fiecăruia bate o inimă”, precizează președintele CJ BN.

Vouchere cu valoare de până la 23 de mii de lei

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), implementează proiectul „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”.

În cadrul acestui proiect persoanele cu dizabilități pot beneficia de vouchere cu valoare până la 23 de mii de lei, pentru achiziționarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Voucherele pentru tehnologie asistivă pot fi folosite pentru achiziția a două dispozitive, în cazul unor deficiențe bilaterale, cu mențiunea ca produsele asistive să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist.

Produsele asistive auditive și de mers pot fi însoțite, după caz, de accesoriile acestora, așa cum sunt prevăzute în Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive și tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, cu condiția ca acestea să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist (lista este disponibilă pe site-ul ANDPDCA).

Cine poate accesa voucherul?

Pot accesa voucherele, persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

1. Sunt persoane care au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap;

2. Sunt persoane în căutarea unui loc de muncă care nu au un loc de muncă în prezent;

3. Sunt persoane cu vârste între 18-65 ani, inclusiv elevi și studenți;

Pași necesari pentru obținerea tehnologiei asistive

  1. Cui mă adresez prima dată?

Persoana cu dizabilități se prezintă la AJOFM BN cu următoarele documente: carte de identitate; adeverință medicală; ultimul document de studii.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud înregistrează persoana ca fiind în căutarea unui loc de muncă și acordă servicii de informare, consiliere și mediere.

Persoana cu dizabilități semnează Acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă și participă la minimum două activități asigurate de AJOFM BN (informare, consiliere, mediere).

  1. Ce fac mai departe?

Persoana cu dizabilități se prezintă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud unde depune următoarele documente:

  • Cerere pentru acordarea voucherului;
  • Certificat de încadrare în grad de handicap și Anexa acestuia (copii);
  • Recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces;
  • Acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă asigurate de AJOFM BN, însoțit de Planul individual (copie);
  • Angajamentul că nu înstrăinează produsul asistiv (în trei exemplare).
  1. Cum intru în posesia voucherului?

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud transmite Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții centralizatorul cu cererile depuse în original, iar Autoritatea transmite DGASPC BN voucherele nominale tipărite;

Persoana cu dizabilități

  • ridică voucherul de la DGASPC BN;
  • prezintă voucherul furnizorului de tehnologie asistivă;
  • primește produsul din Lista cu produse.

În cazul în care valoarea produselor este mai mare decât cea a voucherului, diferența este suportată de beneficiar sau de reprezentantul legal al acestuia, după caz.

Data de finalizare a proiectului este 31 iulie 2023.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: