-2.3 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

FOTO – Zilele Culturale Maghiare, în Bistrița-Năsăud: Concerte, activități pentru copii, tradiționalul gulaș gătit în 8 ceaune, în Schullerwald

Începând din acest an, tradiționalul Maial maghiar care se desfășura în Schullerwald și-a schimbat înfățișarea, primind o nouă titulatură: Zilele Culturale Maghiare ale județului Bistrița-Năsăud. Evenimentul a presupus opt episoade, primul desfășurându-se în 4 iunie, la Jeica.

Sub tematica familiei, locuitorii și vizitatorii din Jeica au participat la slujba religioasă și au asistat la spectacolul de păpuși oferit de grupul de teatru Sugaracska.

Familiile au aflat și informații de bază despre acordarea primului ajutor, implicându-se în diferite concursuri, activități de familie sau căutare de comori. Ziua s-a încheiat cu o cină și un foc de tabără.

În Nimigea de Jos, localnicii au avut parte un spectacol de umor. Câștigătorul Festivalului de Umor Transilvănean ediția a XII-a, András Előd a avut grijă ca publicul să se bucure râsete și voie bună. Ansamblul popular Vadrózsa din Bistrița a completat atmosfera la guláș-ul tradițional.

În Beclean, participanții au avut ocazia să admire desenele copiilor care și-au prezentat orașul natal.

Preotul reformat János Szakács a completat concursul de desene cu o prezentare interesantă despre istoria Becleanului.   Din program a făcut parte și spectacolul „Lumea strălucitoare”, alcătuit din cântece populare din Odorheiu Secuiesc și scene din opera lui Tamási Áron, „Szülőföldem”, „Bölcső és Bagoly”. Au interpretat actrițele Kilyén Ilka și Ilka-Krisztina Ritziu, regia aparținându-i lui Kincses Elemér. Înainte de a se întoarce acasă, oamenii au savurat prăjiturile pregătite de Orbán Anikó, Hapșa Margit și Krizbai Róza-Jolán.

Zilele Culturale Maghiare s-au desfășurat și la Matei. Copiii au avut parte de un spectacol de teatru de păpuși susținut de grupul Sugaracska din Bistrița. Pe scenă au urcat membrii ansamblului de dans popular Vadrózsa din Bistrița și Boróka din Odorhei, județul Harghita. În același timp, în Casa Maghiară din Bistrița, a avut loc lansarea cărții „Csodálatos a világ” (Lumea este minunată) scrisă de Péter Veszelovszky Éva.

Zilele Culturale Maghiare s-au desfășurat și în Sărata, Cireșoaia și Țigău. În Cireșoaia, copiii s-au implicat în competiții sportive, sub supravegherea profesorului de educație fizică, Nagy Zoltán. Toți participanții au fost premiați, în final.

În Țigău, copiii s-au bucurat de spectacolul cu păpuși alături de grupul Sugaracska, iar ansamblul de dans popular Vadrózsa din Bistrița le-a insuflat multora cheful de a dansa, măcar pentru câteva clipe.

Ultimul episod din Zilele Culturale Maghiare s-a desfășurat duminică, 11 iunie, în pădurea Schullerwald din Bistrița. 

Bucătarii și-au ocupat locurile încă de la primele ore ale dimineții, pentru a pregăti în timp util autenticul gulyáș. S-a gătit în 8 ceaune.

Cei interesați au participat la un atelier de cosmetică coordonat de Valentina Vodnar. Aici au  învățat și pregătit trei produse cosmetice naturale. A existat și un colț special dedicat Asociației Părinților Maghiari, unde oamenii au experimentat și învățat mai multe despre cultura și tradițiile maghiare.

S-a amplasat o iurtă, care a putut fi vizitată întreaga zi. Nu au lipsit întrecerile de tir cu arcul, standuri cu diverse produse, tobogane uriașe pentru copii și ateliere meșteșugărești. Programul a fost completat de Poteca cu povești pusă la punct de echipa Tekergők (Ungaria).

S-au organizat și concursuri de aruncare la țintă, table, concurs de mâncat înghețată, concurs de băut bere, Beer-Pong și tragerea mașinii. 

Programul artistic a fost susținut de Fanfara din Țigău, grupurile de dans popular locale și din Transilvania, ansamblul Vadrózsa din Bistrița, coordonat de Simon Szabolcs și Pásztor Ágnes.

La deschiderea festivă au participat Décsei Atilla, președintele UDMR Bistrița-Năsăud, Seszták Oszkár, președintele Consiliului Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria și vicepreședintele Endre Baracsi, dr. Simon Előd, consulul Consulatului General al Ungariei din Cluj, Máthé Attila, președintele UDMR Bistrița și consilier municipal, Gabriel Lazanyi, managerul Spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud, Florin Moldovan, administratorul CJ BN. 

Copiii de la școala de dans Melinda Dance School și-au fermecat publicul cu dansuri moderne, sub îndrumarea Annamáriei Antal. Pe scenă au urcat și Ansamblul Cseresznyevirág (Cireșoaia), coordonat de Székely Cecília, Ansamblul Zselyki Hagyományőrző, condus de Vajda Ilona.

Din Matei, au urcat pe scenă cele două ansambluri de dansuri – Kéknefelejts, acompaniați de Nagy Győző și Lakatos Imre, iar din Teaca a venit ansamblul Tulipán, coordonat de Mihálci János.

Pentru prima oară pe scena din Schullerwald au fost și dansatorii de la Bokréta (județul Mureș), în încheiere evoluând ansamblul Járom din Reghin, condus de coregraful Simon Szabolcs.

Tot pentru prima oară la Bistrița au fost și cei din trupa KisCipő, care și-a încântat publicul cu cele mai mari hituri ale trupei Republic. Seara s-a încheiat cu un concert spectaculos al trupei P.Mobil, care anul acesta sărbătorește 50 de ani de la înființare.

Evenimentul a fost organizat de UDMR Bistrița-Năsăud, UDTM Bistrița, și Asociația PRO HEREDITATEM.

Sponsori și parteneri: Fundația Bethlen Gábor, Fundația Communitas, UDMR Prezidiul Executiv, Consiliul Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg, Primăria Municipiului Bistrița, Centrul Cultural Bistrița, Consiliul Județean Harghita, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Cultural al Județului Bistrița-Năsăud, și Direcția pentru Sport și Tineret a Județului Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Zile maghiare…. Daca nu ar fi facut toate prostiile pe care le-au facut maghiarii in tara asta, nici nu observam. Dar altfel, nu pot decat sa fiu indignat de acceptul autoritatilor vizavi de astfel de evenimente cu teme oficiale si intentii subversive.
    Tocmai ce am trecut prin ungaria (pe 23 mai dus si 15 iunie intors). Eram 100 de oameni in 2 autocare. Ne-am dat jos, am cumparat cafele, sandvisuri,etc si am mers si la toaleta. Au inchis toaleta ca sa nu o folosim cand au vazut ca suntem multi, dar consumatia le-a convenit.
    Parerea mea este ca sunt un popor de antisociali care se cred rasa ariana in fata romanilor, si mai nou, chiar in fata multor natii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...