Omul de afaceri Gelu Drăgan, administratorul EMI Center, care în urmă cu ceva vreme a preluat fostul restaurant Parc o comite din nou și face intervenții neautorizate într-o zonă construită protejată. Acesta a pus o ușă din termopan în zidul Cetății Bistriței, afectând șanțul de apărare al cetății medievale.
Potrivit Poliției Locale a municipiului Bistrița s-au făcut intervenții neautorizate în zona construită protejată din apropierea parcului municipal. Este vorba despre omul de afaceri Gelu Drăgan, care a preluat fostul restaurant Parc din parcul municipal și s-a apucat de renovat, fără a avea vreo autorizație.
Acesta nu deține nici autorizație de construire emisă de Primăria Bistrița și nici aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
În timpul lucrărilor, muncitorii au adăugat o ușă din termopan în zidul cetății, afectând și șanțul de apărare al cetății medievale Bistrița:
„În scopul desfășurării activității de alimentație publică tip „restaurant”, societatea, fără a deține nicio autorizație emisă de instituțiile abilitate, a intervenit asupra zonei construite protejate, prin efectuarea de lucrări de intervenție la peretele clădirii în zona ușilor de acces. Acoperișul existent pe zidul aflat pe amplasamentul zidului Cetății Medievale Bistrița, situat în stânga porții de acces auto, a fost mutat pe porțiunea de zid existent în partea dreaptă a porții de acces auto iar clădirea inițială a fost extinsă cu un corp de clădire care se sprijină pe zidul Cetății Medievale Bistrița, afectând și Șanțul de apărare al cetății medievale Bistrița, fără să existe o cercetare arheologică, așa cum prevede legea”, informează Poliția Locală a municipiului Bistria.
Poliția Locală a înștiințat atât Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud, cât și Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, pentru continuarea cercetărilor în acest caz.
Zidul cetății, șanțul și valul de apărare mărginesc și acum zona parcului municipal „Regele Mihai I al Romîniei”. Cetatea Bistriței a fost una dintre cele mai importante și puternice fortificații din Transilvania și unul dintre cele 7 „burguri” în jurul cărora s-a organizat și existența celorlalte comunități săsești din România.
Nu este prima dată când omul de afaceri Gelu Drăgan desfășoară lucrări după bunul plac, fără a avea autorizațiile necesare. În 2021, acesta s-a apucat de demolat în interiorul clădirii de la nr. 1-4 din parcul Eminescu, fără a deține vreo autorizație de construire. Mai mult, a și închis strada Mihai Eminescu care trece pe lângă clădire preț de două săptămâni.
Mai multe detalii despre acest subiect mai jos:
Dacă nu pățește nimic normal ca face ce vrea, o amenda plătește, are cu ce. Vai de ea administrație și justiție.
Probabil omul de afaceri Gelu Drăgan a considerat importantă renovarea restaurantului Parc (Bombardiru’) a cărui valoare istorică ar consta in faptul că acolo si-a inceput munca de ospătar presedintele Consiliului Judetean Radu Moldovan, meseria pentru care i s-a pus eticheta de „chelner” după cum singur a declarat intr-un interviu despre despre copilăria și ascensiunea sa profesională .
Lăsând gluma deoparte, trebuie spus că Bistriţa mai are putine vestigii istorice din perioada medievală. Si cu toate astea, chiar fostul edil Ovidiu Cretu a comis o mare gafa odata cu reabilitarea si amenajarea parcului municipal. Este vorba de digul sau valul de pamânt care a facut parte din sistemul de aparare al cetatii medievale, unde taluzul de pe latura nordică a fost desfiintat prin ridicarea unui zid de brton la baza digului dinspre proprietati si umplerea cu pământ a spatiului rezultat.
Cretu vorbea de „o lucrare nouă care nu este prevăzută iniţial în proiect…amenajarea taluzului sau a falezei.Probabil ca nu a fost prins in proiect din cauza ca este considerat monument istoric protejat, la care nu se poate interveni prin inlocuirea taluzului cu un zid de beton”, constient că a comis o ilegalitate.
Iată ce spunea Nicolae Iorga in lucrarea sa intitulată „Neamul românesc in Ardeal si Tara Ungureasca la 1906 ” despre pastrarea trecutului istoric al orasului: „Bistriţa nu este nici pe departe o Sighişoară , căci n-a păstrat din zidurile ei decât ce se mai vede în marginea râului printre copacii bătrâni ai unei frumoase plimbări şi din trecut nu-ţi vorbeşte nici un alt martur decât biserica de pe care tocmai se rădea , În călătoria mea din urmă , spoiala neagră a veacurilor , care aminteşte mai mult decât pătează”.
Fostul prefect Rus i-a vandut lui Dragan un monument, respectiv zidul cetatii sau un restaurant? In proiectul de reabilitate al zidului cetatii ce urmeaza sa se realizeze in perioada urmatoare, e prinsa cumva si portiunea de zis la care face referire articolul?