Sărbătoare mare, marți, la Bistrița. Parohia Ortodoxă ”Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” își sărbătorește hramul Bisericii. Este așteptat un sobor de preoți.
Bistrițenii sunt așteptați marți la o zi de Sfântă Sărbătoare.
Parohia Ortodoxă ”Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Bistrița își sărbătorește hramul Bisericii.
Preotul Paroh Mileșan Constanțin anunță faptul că Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoți.
Mai mult, Sfânta Liturghie va fi tradusă în limbajul semnelor de către Pr. Mileșan Cătălin, pentru persoanele cu aceste deficiențe ( surdo-mute), prezente la acest eveniment înălțător.
Astfel, marți, 20 iulie, la ora 09.00 va începe Utrenia și la 10.00, Sfânta Liturghie.
Cine a fost Prorocul Ilie?
Ilie este cel mai cunoscut dintre prorocii Bibliei. Este singurul proroc venerat de cele trei mari religii ale lumii: iudaismul, islamismul, crestinismul.
Sfantul Ilie a venit pe lume cu peste 800 de ani i. Hr., in tinutul Tesvi din Galaad. Activitatea misionara a Profetului Ilie s-a desfasurat in regatul Israel din Samaria. A fost însărcinat cu misiunea clară de a-l preveni pe regele Ahab de faptul că urmează o mare secetă.
Sfântul Ilie avea o mare dragoste față de Dumnezeu. Acesta avea o râvnă deosebită pentru rugăciune și pentru o viețuire creștină autentică.
Exigent cu el insusi, dar si cu cei cu care venea în contact, pustnicul Ilie a trăit o viață simplă, modestă și virtuoasă. Toata viața sa a fost mistuită de focul dragostei și al slujirii, al râvnei pentru adevăratul Dumnezeu.
Slăvitul Ilie avea puterea dumnezeiască de a “închide și a deschide cerurile”. În acest sens, Ilie prin rugăciune „închide cerul” trei ani și sase luni. Foamea și seceta au provocat dezastre în întreaga țară. Apoi, el cheamă poporul și pe rege pe Muntele Carmel. De asemenea, cheamă la o provocare pe toți preoții zeului Baal. Pe Muntele Carmel pregăteste două altare și le spune să aducă jertfă. Cei peste 800 de preoți să aducă jertfă zeului lor, el urmând să aducă jertfă adevăratului Dumnezeu. Din cer coboară o “pară de foc” peste jertfa pregătită de Ilie, spre uimirea, stupoarea și îngrijorarea preoților prezenți care se pregăteau să fugă, dar nu au reușit pentru că au fost uciși.
În tradiția iudaică, dar și în cea creștină, prorocul Ilie este cunoscut ca ” făcător de bine” și „făcător de minuni”. El învie copilul văduvei din Sarepta.
Tradiția Bisericii Ortodoxe spune că pentru râvna neobosită față de Dumnezeu, pentru viața lipsită de păcat, pentru ostenelile și nevoințele sale pustnicești, Dumnezeu l-a răsplătit, ridicându-l la Cer cu trupul, fără a trece prin moartea fizică, firească oricărui muritor.
Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Prorocul Ilie în fiecare an pe data de 20 iulie.
Sursă Info – Crestinortodox.ro