-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Zeița Fecioară, mâine, la Muzeul Județean

Premiul anual „Grigore Bradea” va fi decernat mâine, la Muzeul Județean, tânărului sculptor Emilian Mocanu. Totodată, aici va fi lansat și albumul „Zeița Fecioară”, care cuprinde fotografii reprezentând 126 de lucrări din lut ale artistului bistrițean.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită vineri, 31 ianuarie 2020, de la ora 18:00 la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Aici va avea loc decernarea Premiului Anual „Grigore Bradea” pentru anul 2019 – artistului Emilian Mocanu precum și lansarea albumului „Grigore Bradea – Zeița Fecioară”.

Premiul Anual Grigore Bradea” a fost instituit de Asociația Culturală „Grigore Bradea” și constă în oferirea unei sume de bani și organizarea unei expoziții personale.

Premiul a mai fost acordat tinerilor artiști Darius Hulea (2013), Maria Sicoie (2014), Ionel Mihai (2015), Axenia Roșca (2016), Anca Stătică (2017) și Alexandru Daniel Smuczer (2018).

Emilian Mocanu, laureatul anului 2019, este absolvent al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca şi al Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”, Galați, secția de Grafică. Este în prezent doctorand al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, având drept teză de cercetare „Holografia tridimensională în sculptura contemporană”. A fost bursier Erasmus la Faculdad de Bellas Artes, în cadrul Universidad del Pais Vasco, Bilbao – Spania.

Albumul „Grigore Bradea – Zeița Fecioară” a fost editat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea”, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Tehnoredactare și prelucrare grafică: Blue Apple Concept
Tipar: Transilvania Print
Parteneri – sponsori: Rotary Club bistrița, RAAL, Electro-Ursa Servcom, Restaurant ROD Cluj-Napoca, Comelf

126 de fotografii ale unor lucrări din lut, multe dintre ele – inedite

Prin acest album, Asociația Culturală „Grigore Bradea” își propune să pună în valoare modul în care Grigore Bradea a reușit să evadeze din constrângerile vremurilor în care a trăit, regăsind în lut materialul necesar transpunerii în formă a ideilor și reprezentărilor sale.

Marea majoritate a exemplarelor acestui album va fi distribuită cu titlul de donație în rețeaua națională de biblioteci școlare, județene și naționale, a instituțiilor culturale din România. Inițiatorii acestui proiect își propun astfel ca opera lui Grigore Bradea să fie accesibilă tuturor celor interesați.

Cele 126 de lucrări prezentate în acest album reprezintă doar o mică parte din miile de lucrări create de Bradea. Împărțind lucrările pe cicluri și teme, am încercat să oferim publicului larg posibilitatea să descifreze simbolurile ascunse în opera lui. Suntem convinși că sunt multe lucrări care așteaptă să fie descoperite și puse în valoare. Sperăm să avem timpul și energia necesară să inventariem cât mai multe dintre acestea”, au transmis reprezentanții Asociației Culturale „Grigore Bradea”.

Grigore Bradea s-a născut în 1 martie1947, Spermezeu (judeţul Bistriţa-Năsăud), fiind unul dintre cei mai reprezentativi sculptori români ai generatiei ’70. A fost membru al U.A.P. din 1981, secția sculptură.

A absolvit Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca în 1965, a fost admis, în același an, la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția sculptură, la clasa profesorului Kós András, institut pe care l-a absolvit în 1972. A fost numit profesor la Liceul Pedagogic „George Coșbuc” din Năsăud. Trei ani mai târziu, s-a stabilit la Bistrița unde, alături de alți colegi de generație, a făcut demersuri pentru înființarea unui cenaclu de creație la Bistrița și pentru alocarea unor spații destinate atelierelor artiștilor plastici bistrițeni. Grigore Bradea a murit în 10 iulie 1998, la Bistriţa.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...