-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

William – un tânăr de nici 18 ani, patiserul din spatele deliciilor de la SWEET IRIS! La ora 4.00, în fiecare dimineață, e în patiserie, alături de mama sa…

Patiseria SWEET IRIS s-a deschis doar de câteva săptămâni, pe strada Andrei Mureșanu, nr. 14, din Bistrița, în dreptul noului sens giratoriu care o ia spre Năsăudului. Primul lucru care te uimește este faptul că o parte din vitrina mare, dinspre stradă, îți oferă acces spre laboratorul unde se prepară, cu noaptea în cap, toate bunătățile care ajung în cursul zilei pe raft. Iar al doilea lucru care uimește este că în spatele delicioaselor croissante umplute sau a altor bunătăți dulci este William, un tânăr de nici 18 ani, pasionat de patiserie și perfecționist până la exasperarea mamei sale – Iris Adriana Danciu, proprietara patiseriei.

În spatele fiecărei mici afaceri se ascunde o poveste, iar cea din spatele Patiseriei SWEET IRIS, deschisă recent pe strada Andrei Mureșanu, este la fel de savuroasă ca și produsele care se așează zilnic în raft. Și este și inspirațională pentru cei care cred că nu poți lua viața iar de la zero sau cred că tinerii sunt pierduți, nu iubesc munca și fug de responsabilități.

Iris Adriana Danciu, proprietara patiseriei, a trăit 20 de ani în Spania, în Gran Canaria, unde s-a căsătorit și i s-au născut cei doi copii: William, care în curând va împlini 18 ani, și Eduardo, mezinul de 6 ani.

A avut propria afacere acolo, un magazin local, care mergea foarte bine, unde își amintește că oamenii veneau cu drag, pentru a cumpăra produse de la unul de-al lor, în defavoarea supermarketurilor. În pandemie, după ce relația cu soțul său a eșuat iremediabil, Iris s-a reîntors acasă, la Bistrița, alături de cei doi copii.

“Cumva, mereu am visat să mă întorc acasă, știam că nu voi îmbătrâni acolo. Aș fi vrut să termine măcar cel mare școala, dar așa a fost situația, și, pe neașteptate, a trebuit să ne întoarcem. Înainte vândusem afacerea, dar, întoarsă acasă a trebuit să o iau de la zero, nu am rămas eu cu banii după vânzarea magazinului. M-am întors acasă și m-am angajat, la o brutărie din oraș. Noi, în Spania, făceam în magazinul nostru patiserie, dar cu produse congelate și chiar mă gândeam să deschid o afacere cu așa ceva, câștigurile erau bune. Dar nu aveam nici banii și aveam nevoie de un loc de muncă, de unde să îmi cresc copiii. William, fiul meu cel mare, a ajuns dintr-o întâmplare să lucreze alături de mine, chiar când mă gândeam că o să-l pierd, intrase într-un anturaj și simțeam că pierd controlul asupra lui. Nu mai voia să meargă la școală, nici măcar în Spania, și atunci i-am spus că va trebui să meargă să lucreze.

Așa a ajuns să lucreze în brutărie, alături de mine. I-a plăcut atât de mult ce făcea acolo, că efectiv nu-l mai recunoșteam. Nu a lipsit niciodată de la muncă, era pasionat de toată munca din brutărie, de cum se făcea aluatul, cum se făceau toate produsele proaspete. Între timp, a apărut oportunitatea unui Start Up și am început să lucrez la documentație. Dacă venisem cu ideea din Spania să fac ceva patiserie cu produse congelate mi-am dat seama că în România nu ar merge așa ceva, românii și bistrițenii – mai ales – preferă produsele proaspete. Chiar mă durea că la brutăria unde am lucrat mai erau unii care cârcoteau că sunt congelate, dar nu era așa. Totul era frământat acolo, pe loc, și apoi ajungea din cuptoare pe raft. De asta am și vrut să ofer acces clienților în laboratorul din spatele patiseriei noastre. Nu am nimic de ascuns și vreau să se vadă că acolo lucrăm tot, de la aluat până la coacere.

Inițial, lui William nu i-am zis că îl voi lua cu mine și abia înainte de a deschide i-am spus că dacă vrea, poate să vină alături de mine. A fost entuziasmat și mi-a promis că va face cele mai bune produse. Și s-a ținut de cuvânt. Astăzi, în bucătărie ne terorizează cu perfecțiunea lui. Și are un simț, știe din mână dacă bucata respectivă cântărește cât trebuie. Ne-a prins la 10 grame, vă dați seama? Nu permite să iasă nimic din laborator dacă nu e perfect ca și gust, estetic, sau la cântar. Mă uimește pe zi ce trece de cât este de pasionat, nu-l recunosc. Am mers deja împreună la patru cursuri de brutărie și patiserie, săptămâna viitoare mergem la altul – ne pregătim de Crăciun. Nu-mi arată toată ziua decât rețete și trucuri de patiserie. Noi ne trezim la 3, ca să fim dimineața la 4 în Patiserie, să pregătim aluatul pentru tot ce urmează să coacem în ziua respectivă. Mi s-a întâmplat să adorm și a venit și m-a trezit disperat, că întârziem” – ne-a povestit Iris Danciu.

Alături de fiul ei a învățat să facă aluatul pentru croissante, astfel că toate croissantele simple, umplute cu creme sau fanteziile sunt făcute din aluatul frământat și pregătit de ei. În fiecare dimineață, la ora 4.00, Iris și William sunt în laborator și frământă aluatul pentru pâinea cu maia și cea cu cartofi, dar și pentru specialitățile de patiserie. Dimineața la 7.00, clienții și copiii care merg la școală sunt așteptați cu pâine, cornuri, sandwichuri și croissante calde. Apoi, pe rând, toată ziua ies din laborator bunătăți: brioșe glazurate, croissante umplute generos cu diferite creme, prăjituri cu fructe, cozonaci sau, preferatele clienților, NEW YORK Rolls, niște rulouri făcute din foetaj, umplute generos cu ciocolată, cremă de vanilie și glazurate cu ciocolată sau glazură de fructe.

Deocamdată, testează gusturile clienților lor și dacă ceva nu-și găsește trecere, se introduce ceva nou. I-au cucerit deja pe cei din zonă cu pâinea lor făcută din maia și cea cu cartofi. Săptămâna viitoare vor relua producția de pâine cu semințe, după ce vor primi alte semințe, care să se încorporeze cum vor Iris și William în aluat. Fac și câteva sortimente de pizza, care pot fi cumpărate la felie, de oricine trece prin zonă și are poftă de o felie de pizza bună.

Au investit mult și în designul interior al patiseriei, astfel încât să fie un loc cald și primitor, unde să poți savura forfota orașului în fața unei cafele bune, cu un croisssant cald alături.

Patiseria SWEET IRIS este deschisă pe strada Andrei Mureșanu, nr. 14 (lângă noul sens giratoriu spre Calea Moldovei), de Luni și până Vineri între orele 7.00 – 21.00, iar Sâmbăta între orele 8.00 – 17.00. Cu un Like dat paginii lor de Facebook Patiseria Sweet Iris veți fi la curent cu toate noutățile și bunătățile care ies dn cuptorul lor.

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...