-3.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Wagyu Kobe – cea mai scumpă carne de vită din lume, delicatesa rară din meniul unui restaurant din Bistrița

Deși a ajuns doar de trei zile în meniul Restaurantului Cavalli, vestea că aici se poate mânca Wagyu Kobe, cea mai rară și scumpă carne de vită din lume, a ajuns rapid la Cluj și câțiva gurmanzi au și dat o fugă până la Bistrița, să savureze delicatesa rară. După București, doar în Bistrița, pe str. Zimbrului, se mai poate comanda așa ceva. 

Uțu Grasu este unul dintre cei mai apreciați bucătari din Bistrița-Năsăud, un artist al mâncării, cu un talent și un simț al savorii înnăscut, rafinat în bucătării din Italia, Austria sau Irlanda, unde a lucrat peste 12 ani din cei 22 munciți în bucătărie. Originar din Sîngeorz-Băi, Uțu a pus pe picioare câteva restaurante care vând și acum după rețetele sale, iar astăzi își răsfață clienții în propriul restaurant, Cavalli, deschis pe str. Zimbrului din Bistrița. Dacă în Italia a învățat să facă pizza și îi știe toate secretele, experiența în două restaurante de cinci stele din Austria și Irlanda l-a învățat secretele bucătăriei de lux, pentru pretențioși, cu preparate speciale, cu ingrediente speciale, rețete rare, pretențioase, pe care nu le poate găti oricine.

La Cavalli a impus standarde înalte în ceea ce privește calitatea mâncării, care trebuie să fie întâi de toate sănătoasă, cu ingrediente cât mai naturale. Face zilnic piața pentru a se asigura că are tot ce-i trebuie în bucătărie, proaspăt, la calitatea pretinsă de el.

Nu are în meniu carne de porc, o consideră nesănătoasă, dar iubește specialitățile de vită. A fost primul care s-a încumetat să pună într-un meniu, la Bistrița, specialități steak de vită Black Angus și n-a dat greș.

Nu puțini sunt cei care-i trec astăzi restaurantul pentru un mușchiuleț, un antricot, o vrăbioară sau un steack inside Black Angus. Deși prețul pe 250 de grame ajunge la 100 lei, vinde lunar zeci de kilograme. Dacă alți bărbați măsoară miile de euro în mașini, Uțu face calcule în kilograme de carne de vită. După trei ani în care a vândut sute de kilograme de Black Angus, furnizorii i-au împlinit dorința și după alte câteva luni de negocieri i-au trimis cea mai scumpă și rară carne de vită din lume: Wagyu – Kobe. Astfel, după București, este singurul restaurant din țară care s-a încumetat și a primit dreptul să pună în meniu o carne care costă 220 lei – 300 grame, un preț adaptat Bistriței, la București fiind mult mai scumpă.

„Vreau să demonstrez că și la Bistrița, pe strada Zimbrului, se poate mânca cea mai scumpă carne din lume și cea mai sănătoasă. Sunt clienți care vor și care trebuie să aibă acces și la asta. A fost greu până am convins furnizorii, am așteptat câteva luni până mi-au trimis primele 30 de kilograme. Și livrarea acestei cărni se face în condiții speciale, tocmai pentru a-i păstra gustul nealterat. Am reușit și mă bucură enorm că astăzi avem în meniu această specialitate de vită”, declară Uțu.

Un steak de vită reușit are secretele lui, iar ceea ce pare simplu, chiar banal, are detalii matematice de temperatură, pe care, dacă nu le cunoști, ratezi preparatul și pierderea nu e deloc de neglijat. Tocmai de asta, nu oricine își permite să aducă în bucătărie carnea de vită Wagyu-Kobe.   

„Carnea de vită, ca să-i simți cu adevărat gustul, trebuie să aibă pe ea doar sare și piper, în cel mai fericit caz o crenguță de rozmarin și cimbru”, a mai precizat Uțu pentru Bistrițeanul.ro. Deși pare simplu să dai gust cărnii de vită doar cu sare și piper, situația se complică când e vorba de temperatură potrivită și vase de servire.

La Cavalli, Uțu obișnuiește să iasă din bucătărie și să prezinte clienților carnea frumos marmorată de Black Angus sau Wagyu Kobe, iar odată întors în bucătărie o așează pe plita încinsă câteva minute. Mai departe, carnea revine la masa clientului alături de o plită încinsă la peste 300 de grade, comandată special în străinătate, pe care clientul își frige carnea pe gustul său, mai mult sau mai puțin în sânge. Pentru specialitățile de vită Uțu pregătește un sos de piper special și un unt cu usturoi și verdețuri, preparat chiar de el. Nu vă așteptați să găsiți la Cavalli a doua oară aceeași garnitură. În funcție de sezon și de ce găsește la piața de verdețuri, așa va fi și garnitura. Dacă astăzi i-au plăcut niște morcovi, pe care i-a fiert cu puțin zahăr și anason stelat, mâine s-ar putea să-l inspire o altă legumă pentru garnitură.

Pentru că ține la tot ce e produs local, o lecție pe care a învățat-o în Italia, la Restaurant Cavalli puteți comanda o sticlă de apă plată cu aur coloidal de la Maieru, despre care localnicii spun că are proprietăți vindecătoare. Și să nu vă mirați dacă ajungeți la restaurant și veți primi o friptură sau un desert cu o foiță ce pare de aur. E chiar aur, de 23 de karate, folosit în restarante de lux pentru cei mai pretențioși clienți.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: