O bijuterie istorică prinde din nou contur în Posmuș. Castelul Teleki este în plin proces de reabilitare. În timpul lucrărilor s-a descoperit o comoară în unul dintre pereți. Iar în timpul săpăturilor, lucrătorii au avut parte de o descoperire surprinzătoare.
Județul nostru este plin de castele – conace ale grofilor care au „domnit” în zonă sau au ales să se retragă și să se relaxeze pe meleagurile noastre.
În Posmuș, localitate ce ar data istoric, în arhive, încă înainte de orașele Bistrița, Beclean și Năsăud – își aveau „conacul de toamnă” grofii Teleki. Aici se retrăgeau pentru a admira frumusețea acestui anotimp.
Zona din jurul castelului este una extrem de frumoasă și plină de copaci, coloritul de toamnă oferind un cadru de poveste.
Doar că acest conac-castel a fost lăsat de izbeliște și risca să ajungă o ruină. Asta până anul trecut când, cu bani de la Consiliul Județean BN, au început lucrările de reabilitare.
„S-au făcut săpături de doi metri, pentru a consolida temelia castelului. Apoi, la reabilitarea pereților s-a luat cărămidă cu cărămidă, s-a curățat și apoi s-a pus din nou la loc. S-au folosit materiale în stil vechi, cum s-au folosit atunci când a fost construit. Asta pentru a păstra autenticitatea. E o muncă extrem de migăloasă”, a explicat purtătorul de cuvânt al CJ BN, Mihaela Ivan.
În timpul lucrărilor, în Casa Domnițelor a fost descoperită o stemă sculptată în perete, care, fiind acoperită de beton, a fost extraordinar de bine conservată.
Mai mult, în timpul săpăturilor pentru consolidarea temeliei castelului, s-au găsit niște ruine.
„În arhive apare faptul că a avut loc un incendiu în 1823. Așa că aceste ruine se poate să fi fost de la un turn de veghe sau o anexă, dar NU apare nicăieri în arhive specificată această construcție”, a explicat Mihaela Ivan.
În timpul lucrărilor au fost descoperite și sculpturi care acum sunt expuse la Complexul Muzeal. Acesta va deveni și „tutorele” castelului, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare.
O altă frumusețe de la Castelul Teleki din Posmuș o reprezintă stejarul ce datează din anul 1406.
„Sunt multe legende în jurul acestui stejar. De exemplu, cuplurile care vin, în ziua căsătoriei și ating acest stejar se spune că vor avea o viață lungă împreună”, a povestit Mihaela Ivan.
Astfel, în jurul lui se va realiza un amfiteatru, ca vizitatorii să îi poată admira frumusețea și asculta povestea.
„Lucrările de reabilitare ar fi trebuit să fie gata acum, în această toamnă. Dar pentru că am avut o primăvară ploioasă, am amânat finalizarea lucrărilor. Am vrut să se usuce bine temelia și pereții, ca lucrările să fie durabile, nu să se crape totul în primăvară. Așa că cel mai probabil vom face deschiderea castelului în primăvara sau vara anului viitor!”, a concluzionat Mihaela Ivan.
Mai multe detalii, în video de mai jos: