În anul Centenarului vrei un tricou care să te ajute să marchezi acest eveniment istoric? Ei bine, îl poți cumpăra, mâine, la ofertă, chiar în centrul orașului. Protagoniștii nu sunt ceva mari producători sau artiști, ci niște elevi de liceu.
Elevii Liceului de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa îşi negociază zilele aceastea produsele la târg. Cine vine să cumpere un experiment artistic de la ei, pleacă şi cu o scurtă, dar binevenită lecţie de artă:
„De ce e frumoasă arta abstractă? Pentru că de fiecare dată când te uiţi la un obiect vezi altceva”. Târgul Artelor se află deja la cea de-a doua ediţie, activitatea de vânzare a obiectelor de artă – denumită Târgul Artelor – face parte din Şcoala de Vară pentru elevi, care se desfăşoară în această săptămână.
Elevii Liceului de Arte găzduiesc şi în acest an un grup de elevi din Republica Moldova, de la Liceului Teoretic „Principesa Natalia Dadiani”, cu care desfăşoară diferite activităţi educaţionale. Ca în fiecare an, au participat şi la această ediţie câţiva elevi ai Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga” Bistriţa. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
„Este o experienţă foarte frumoasă, cunoaştem oameni noi, cunoaştem elevii Liceului de Arte, care sunt diferiţi de alţii, au un stil aparte, de artişti, de la care avem multe de învăţat”, explică o elevă a Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga”, pentru Bistriţeanul.ro.
Fiecare ediţie a Şcolii de Vară are o altă tematică, iar anul acesta totul s-a învârtit în jurul Centenarului Marii Uniri. Elevii au imprimat diferite modele pe tricourile create cu ocazia acestui eveniment şi au ieşit cu ele la vânzare. Pentru vânzare, şi-au pregătit şi experimentele artistice la care au lucrat pe tot parcursul anului, în atelierele de artă.
Dacă aptitudinile artistice şi le-au demonstrat de nenumărate ori, acum arată că nici la comerţ nu sunt mai prejos. Tinerii au învăţat să-şi vândă arta şi o fac foarte bine. Fetele sunt foarte convingătoare când vine vorba de impresionat clienţii:
„Fiecare obiect de artă are o denumire şi o semnificaţie aparte. Aceea, de exemplu, este o femeie cu un coif de luptă pe cap, ceea ce sugerează faptul că femeile nu sunt doar frumoase, ci şi curajoase, luptătoare”, prezintă Ariadna, elevă din Republica Moldova.
Obiectele de artă ale elevilor pot fi cumpărate cu prețuri cuprinse între 5 și 50 de lei. La mare căutare sunt tricourile care marchează cei 100 de ani de la Marea Unire. Acestea pot fi găsite la 35 de lei sau chiar la ofertă, două la 50 de lei.
Clienţii mai primesc şi câte o scurtă lecţie de artă:
„De ce e frumoasă arta abstractă? Pentru că de fiecare dată când te uiţi la un obiect vezi altceva. De exemplu, uitaţi obiectul acesta. Fiecare vede altceva şi fiecare are dreptate în ceea ce vede. Acesta e farmecul”, explică un elev al Liceului de Arte „Corneliu Baba”.
Tinerii nu se plictisesc defel. Desenează chiar şi după standuri, în aşteptarea clienţilor, iar buna dispoziţie şi energia lor dau culoare târgului.
Târgul Artelor e un eveniment ce ţine două zile, aşa că cine vrea să cunoască şi să achiziţioneze experimente artistice locale, ale elevilor bistriţeni, îi aşteptat şi mâine pe Pasajul Artelor.
Mia Biligan