Peste 850 de angajați ai Primăriei Bistrița au cerut în instanță plata voucherelor de vacanță. Seria de procese a început anul trecut și se continuă și anul acesta. 9 angajați care au dat în judecată instituția anul trecut în vară au câștigat procesele, instanța obligând Primăria Bistrița să plătească voucherele de vacanță aferente anului 2020.
La mijlocul anului trecut, angajații Primăriei Bistrița au început să dea în judecată instituția pentru a primi voucherele de vacanță aferente anilor 2019, 2020, 2021. Potrivit portalului instanțelor de judecată, până în acest moment au fost înregistrate în 2021 și 2022 peste 850 de dosare de către angajații Primăriei Bistrița, sprijiniți de sindicatul din instituție.
Unii angajați cer voucherele de vacanță pentru un an, alții pentru 3 ani. Dacă judecătorii le dau dreptate, angajații care cer voucherele pentru 3 ani pleacă acasă cu aproape 1.000 de euro.
Cele mai multe dosare au fost deschise de către angajații direcți ai Primăriei Bistrița, peste 400. La Direcția de Asistență Socială s-au deschis peste 200 de procese, la Poliția Locală peste 150, iar la Direcția de Sănătate Publică peste 50.
9 angajați de la Asistență Socială, care au „spart gheața” au câștigat
Primele dosare înregistrate deja au o soluție definitivă. Astfel, și-au câștigat deja voucherul de vacanță în instanță 9 angajați ai Direcției de Asistență Socială. Toate cele 9 procese au și decizii definitive, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au menținut hotărârile date la Bistrița.
Printre cei care au dat în judecată instituția unde lucrează se numără chiar și șefi. Este cazul lui Vasile Marina, șeful de la Patrimoniu, care în prima lună din 2022 s-a răzgândit și a renunțat la proces.
Au dat în judecată Primăria Bistrița Mălaicu Sabina, lidera de sindicat și angajată la Urbanism cercetată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Și secretarul general al municipiului, Floare Gaftone cercetat în același dosar, speră să recupereze banii de vacanță în instanță. La fel și arhitectul șef Monica Pop. În cazul lor, instanțele încă nu s-au pronunțat.
Interesant de văzut și urmărit Direcția Patrimoniu sau acest director care face ce îi taie capul cu” patrimoniul” nostru. Un director cu metehne vechi cu aere de stăpân pe plantație, chiar dacă face pe „mielul” ,Doamne ferește să ajungi pe acolo că te tratează exact așa…ca și cum i ai încălcat proprietatea,asta dacă îl găsești și dacă binevoiește să te primească,căci ordinele sunt clare „intră cine poate” adică nu oricine poate să i tulbure liniștea „moșierului” ce dra..u noi săracii îi murdărim marmura din birou .
De ce sunteți mirați că angajații solicită un drept care li se cuvine în mod legal ? Vinovați de situația la care s-a ajuns sunt cei care nu au respectat legea și nu au acordat acest drept legal de care trebuie să beneficieze toți angajații, inclusiv juriștii. Acțiunea fiind aceeași nu este o problemă numărul dosarelor, profesioniștii găsesc soluții de rezolvare astfel încât să poată reprezenta instituția și în celelalte cauze. În privința banilor nu vă faceți griji atâta timp cât Primăria nu a fost în stare să cheltuiască banii alocați investițiilor decât în proporție de 35%, iar legea prevede obligativitatea acordării voucherelor de vacanță sau poate sunteți voi dispuși să renunțați la salarii și să donați banii pentru investiții. Așa cum alte instituții și consiliul județean au respectat legea și au acordat voucherele de vacanță fără să renunțe la investiții putea să facă și primăria. Pe de altă parte nu înțeleg de ce nu ați luat poziție și nu ați deplâns înghețarea salariilor de trei ani la rând? Câtă răutate! Așa trebuie să procedeze presa neutră? Câtă falsitate, sau poate trebuie să susțineți aberații din anumite interese.
Dacă se plâng unii juriști de prea multă muncă aceasta denotă lipsa de adaptabilitate și capabilitate în reprezentarea unor cauze. Considerați că primarul nu cunoaște situația și ați simțit nevoia de a sesiza voi presa problema cu care se confruntă?
Poate ar fi mai benefic să vă respectați atât pe voi cât și meseria pe care o practicați .
Tot ce se intâmplã e conform legii.De ce nu au dat acest drept al angajatilor când a trebuit dat.?Cretu a” tãiat si spânzurat”cum a vrut el in primãrie si cãtelusii lui au executat si se comportã la fel si in continuare.De ce juridicul nu- si face datoria cum trebuie?Cred ca cineva care are o problemã cu „rahatul” acum vrea sã- l imprãstie in tot orasul.
Săracii juriști:))ar trebui să li se impute lor suma acestor vauchere neacordate conform legii. Oare nu asta trebuie să facă serviciul juridic? Nu trebuie să interpreteze legea corect și să tragă de mânecă instituția atunci când încalcă legea? Nu!!!ei trebuie să meargă în instanță împotriva oamenilor, chiar dacă știu că aceștia au dreptate și apoi plătim cheltuieli de judecată. Cât profesionalism dle.?? Și Cincea ăsta e unul care ar trebui zburat din primărie!!!
Mda.. Marina un alt director căruia i s a lipit scaunul de fund. Acești directori care încasează salarii uriașe pe degeaba și care conduc după bunul plac și interesul propriu,nu mai au nici un pic de rușine. Pe aici ar avea mascații mult de lucru.. sper să vină acea zi!
Legea trebuie respectata pentru toată lumea.
Valoare woucher 1450 lei pentru instituții și echivalentul a șase salarii minime/economie pt mediu privat. A se citi OUG 8/2009 și OUG 131/2021.
De ce CJ și alte instituții au putut respecta legea dar primăria prin pupincuriști lui Crețu, nu.
Sa plătească ei așa ar trebui.
Mai este unul cu zvon de Bistrița care face valuri după ce a terminat cu căcați din parcuri și ciori.
Hai la greva.
Așa cum CJ și alte instituții de stat au respectat legea și au acordat drepturile angajaților, inclusiv aceste vauchere,trebuia să o facă și primăria dacă ar avea într-adevăr juriști competenți și un primar precum președintele CJ. La CJ spre deosebire de primărie este un”bărbat”care conduce și directorii nu trec peste cuvântul lui, în schimb la primărie e jale… pe Turc nu l bagă nimeni în seamă..
sa le reduca salariile ca sa aiba bani de salarii si sa le dea tichetele cf legii. Ca nu trebe sa aiba un consilier superior 5500 de lei net musi, ca nu face mare lucru!!!! de ce sa fie la maxim salarizarea in primarie cand ei nu aduc nimic in plus ??? au parcari gratuie, au intrare nu stiu unde gratuita, au tot felul de avantaje si salariile cele mai mari. De ce??? de ce din banii nostri???
Domnule Cosmin cu respect te întreb, unde ai văzul vreun funcționar în afara de politicieni și sefime că au intrat sau că, macar au fost invitați la vreun concert gratis sau spectacol ?
De unde ai citit că, un consilier are net 5500lei? Doamne da.
Salariile sunt publice pe rRevisal, verifica înainte și după poți să te exprimi.
Iar din acele salarii care apar publicate sau pe site ul primăriei primesc net 58% restul sunt contribuții.
Nu am înțeles de ce sunteți așa vehemenți că și cel cu ciorile și greva și Zvonul, sa atacați angajații primăriei fara sa vă uitați în ograda altor instituții.?
O zi buna.
Domnule Cosmin, as vrea sa știu și eu care sunt acele „tot felul de avantaje”
Te rog , sunt curios.
Din curiozitate am intrat pe primăria bistrita-, salarizare și am văzut că, un consilier șuperilor cu gradația maximă are 7969 lei brut deci net 4600 lei cu vechimea de peste 25 ani.
Eu cred că și ar dori 5500 lei.
Așa că eu cred că ne putem da cu părerea după ce ne documentam.
Că sunt destui pierde vara aici trebuie făcută ordine iar șefii un salariu mai kicut daca se piate că tot „prostul „muncește.
Organigrama DA.
Consiliul județean -salarizare consilier superior la maxim 6887 lei+condiții vătămătoare 1033 lei+347 lei hrana -total 8267 brut -4850 lei.
Ei când vorbim de activitatea unei primării și a unui CJ este mult diferită.
Din curiozitate mai verificați și la alte instituții.
Ți-e scârbă de aceste căpușe care lățesc fundurile pe scaune și vreau să sugă cât mai mult din banii cetățenilor.
Da, Ion.
Cei din alte instituții nu și lățesc fundul?
Cei peste 500 parlamentari ce sunt.
Pensionari cu pensii speciale ce sunt?
Dacă prin lege se da un drept, ce ar trebuii să facă?
Sa nu și l ceara doar că sa de-a bine la cei că tine?
Vezi că în mediul privat se dau wauchere -e.chivalentul a 6 salarii minime nu 1450 lei.
Pestriți la mate mai sunteți și băgați pe toată lumea în aceiași oala.
Rușina să vă fie.
Sa aveți soarta pe care o meritați .