Regizorul bistrițean Vlad Petri – actualmente stabilit în Bucuresti, dar care își vizitează des orașul natal – a făcut furori la festivalul internațional de film documentar CPH-DOX Copenhaga. Aici a fost proiectat filmul său – Între Revolutii, recent premiat și la Berlinale.
Sala a fost arhiplină. Au fost prezente personalități din lumea cinematografiei daneze si germane, dar și multi studenti de la celebra Academie Regala de Arte.
Premiera daneză a filmului a fost urmată de o dezbatere cu publicul.
Vlad Petri a răspuns întrebărilor spectatorilor, referindu-se la deciziile sale artistice asumate în documentarul său. Filmul prezintă povestea a două studente la Medicină, în România anilor 70 – una româncă și alta iraniancă. Cele două prietene se despart la izbucnirea revolutiei iraniene din 1979, revolutie confiscată rapid de islamisti.
„Am apreciat eleganța structurală a filmului și dozarea inspirata a unor subiecte politice si emotionale extrem de dificile.
Am apreciat și modul în care publicul este lăsat să întrevadă singur posibilitățile de rezolvare a unei povești de viață zdrobite de ororile politice ale celor două națuni…
Filmul se bazează strict pe filmări din arhivele românești și iraniene – aproape toate niște bijuterii vizuale. Mai este și coloana sonoră răvășitoare în română și farsi care completează povestea a două țări și a două tinere femei cu destin tragic.
Demersul lui Vlad Petri duce temele românești despre dictatură, propagandă, condiția femeii și non-conformism într-un context internațional comparat care ne împinge privirile nu spre rutiniera referință românească la Vestul European… Ci spre spațiul persan pe care Vlad Petri l-a studiat aprofundat de foarte mulți ani, în cadrul unui un demers de-exotizant de care avem atâta nevoie…”, a remarcat conf. univ. Cornel Ban, prezent la proiecția specială a filmului.
Foto @ Vlad Petri & Cornel Ban