Deșeurile de pe malurile râului Bistrița și Someș vor fi primi un nou sens duminică, 6 februarie, la Magic Puppet din Cluj. Artistul bistrițean Vlad Mureșan (absolvent al Liceului de Arte „Corneliu Baba”) le va scoate la lumină, amplasându-le la loc de cinste, într-o expoziție art noir.
„Vlad Mureșan e un artist minunat. Nu doar că operele sale sunt superbe, dar tot ceea ce veți vedea în cadrul Un amar de la Vlad Mureșan – Expoziție Art Noir – este făcut din materiale adunate de pe malurile râului Bistrița și Someș. Se încurajează astfel responsabilitatea ecologică și creativitatea. Vă așteptăm la vernisaj în 6 februarie, începând cu ora 17:00 la Magic Puppet”, au transmis organizatorii.
Este vorba despre o expoziție cu vânzare care va fi împărțită în 3 categorii: lucrări originale, Fun art și Obiecte handmade.
Expoziția va putea fi vizitată zilnic până vineri, 11 februarie, între orele 13:00 și 19:00.
Vlad Mureșan – fratele cunoscutului și apreciatului grafician / animator Paul Mureșan – ne-a mărturisit că a avut la dispoziție „o varierate largă de deșeuri. Am găsit lucruri destul de interesante pe malurile acestor două râuri, care-mi sunt mai la îndemână. Fie că le descopăr în mediul natural, fie pe stradă, aleg doar deșeurile mai „frumoase”. Cele care îmi inspiră o posibilă lucrare. Sau o componentă pentru a completa o lucrare deja începută. Sau diverse materiale pe care le culeg pentru că nu le pot lăsa în halul în care le-am găsit. Cum ar fi, de pildă, un sac plin de gunoaie care blochează o parte din cursul apei sau o intrare pe vreo stradă…”
„Eu și fratele meu Paul Mureșan suntem din Bistrița. Suntem aprovizionați cu inspirație cât pentru o viață întreagă. Am absolvit amândoi Liceul de arte Corneliu Baba.
Primele mele lucrări de tip Art Noir, tot din deșeuri, au fost expuse chiar la Bistrița. În frumoasa curte a unui prieten bun. Aici publicul a fost mai restrâns”, ne-a mai povestit Vlad Mureșan.
Artistul a recunoscut că Art Noir este mai degrabă specific filmelor. Dar se simte foarte atras de atmosfera misterioasă și întunecată pe care acesta o oferă.
„Mă pasionează felul în are poate fi folosită lumina, abundența întunericului, personajele eroice văzute într-o latură frământată. Sau mesajele obscure și existențiale care mă ajută să-mi exprim viziunile și să le transpun fie în lucrări de grafică, fie în sculptură”, ne-a explicat Vlad Mureșan.
Un Amar de la Vlad Mureșan… ?
„Pe de o parte, mai pățesc în Cluj să fiu confundat cu proprietarul cofetăriei Un Dulce de la Vlad Mureșan. Coincidență de nume. Dar eu îl consider și pe el tot un artist vizual. Chiar vi-l recomand. Pe de altă parte, pe mine mă interesează lucrurile văzute în dimensiunea lor întunecată și nonconvențională. Așa că am decis să creez o paralelă între Dulce / Amar. Între chestiunile favorabile publicului și cele nefavorabile – puse altfel în lumină. „Un Amar de la Vlad Mureșan” pentru că astfel se pot scoate la lumină elementele murdare, respinse. Dar și lipsa responsabilității față de mediul în care trăim…”, a conchis Vlad Mureșan.