De mai bine de o săptămână, bistrițenii se pot bucura chiar la ei acasă de celebrul sushi executat întocmai ca în Japonia. Asta datorită lui Viorel Costin, un bistrițean care a trăit în Țara Soarelui Răsare nu mai puțin de 15 ani. Mare parte din această perioadă a petrecut-o chiar în restaurante de sushi din Japonia.
Aventura japoneză a bistrițeanului Viorel Costin a început în 2001, când lucra la orfelinatul din Dumbrava, comuna Livezile. Centrul pentru copii fără părinți de la Livezile atrăgea numeroși străini, care veneau lângă Bistrița pentru a face voluntariat.
Acolo, Viorel a dat peste o niponă cu care s-a conectat instant și care i-a furat inima. S-au căsătorit la Primăria Bistrița, s-au mutat în Cluj-Napoca unde au mai stat jumătate de an, după care au luat o decizie radicală: să se mute în Japonia, mai exact în Osaka.
Viorel Costin a avut parte și de o variantă japoneză a nunții sale (Foto – Arhivă personală)
„Foarte mari emoții aveam. Nu știam foarte multe de Japonia atunci. Am studiat și am zis, hai că poate o să fie fain. Am ajuns acolo, totul era curat, liniște în aeroport, oamenii liniștiți, respect. Când ajungi în Japonia simți că ești în altă lume”, a povestit Viorel Costin la Bistrițeanul Live, la Oameni din Bistrița-Năsăud.
Deși era european, Viorel și-a cucerit soacra din prima, cu gesturile noastre nemaiîntâlnite în Japonia : i-a dat mâna, după care i-a sărutat-o. Gestul a emoționat-o atât de tare pe japoneză, încât i-a devenit românului una dintre cele mai bune prietene.
„Când am ajuns la soacră-mea, i-am sărutat mâna. Ei nu se ating, nu se îmbrățișează, doar apleacă capul. Când am mers la ea și i-am sărutat mâna s-a bucurat și emoționat foarte tare. M-a plăcut din prima și am devenit prieteni foarte buni”, mai spune bistrițeanul.
De la predat engleză, la restaurantele de sushi!
Chiar în ziua în care a pășit în Japonia, soacra sa l-a dus pe Viorel într-un restaurant de sushi, să îi facă cunoștință cu preparatele lor simbol. Prima întâlnire cu vestitul sushi a fost însă una nefericită.
Bistrițeanul pur și simplu n-a putut să se împace cu ideea de a mânca pește crud, așa că nici n-a vrut să guste preparatele. Culmea, la doar doi ani de la sosirea sa în Japonia, bistrițeanul ajunge să lucreze tocmai într-un restaurant de sushi.
Timp de doi ani, Viorel a predat engleză, după care a ajuns într-un restaurant de sushi, ca ajutor de bucătar. Acolo s-a bătut de „perfecțiunea” japonezilor, pentru care tăieturile trebuiau să fie perfecte, bucățelele fiind măsurate la milimetric.
„Mâncarea trebuie să o faci perfectă și să nu-ți bați joc de client, în asta cred ei. Țin minte că m-a pus un chef să tai dintr-un castravete încă jumătate de milimetru, ca să arate perfect”, își amintește Viorel.
Potrivit bistrițeanului, în Japonia, unde se mănâncă foarte mult în oraș, iar restaurantele efectiv împânzesc toate străzile, consumatoarele de sushi sunt femeile. E o mâncare ușoară, sănătoasă, proaspătă și nu îngrașă.
Viorel a divorțat de nipona care l-a dus în Japonia, însă a rămas în țară 15 ani, de dragul copiilor săi, care acum au 18 și 20 de ani și care au primit, culmea nume românești. După 15 ani petrecuți în Japonia a ajuns în Germania, iar de curând, măcinat de dorul de casă, a hotărât să-și pună măiestria pe tavă și să aducă o bucățică din Țara Soarelui Răsare în mijlocul Bistriței.
Viorel, alături de familia sa
Acesta a deschis o bucătărie de sushi, care funcționează în cadrul restaurantului L`Aroma. Mai multe despre ce puteți găsi acolo în materialul de mai jos:
În ciuda vastei sale experiențe, Viorel spune că chiar și când vine vorba despre sushi mai are de învățat. Acesta nu le-a pregătit niciodată copiilor sushi, în schimb le făcea des mâncare românească.
Sarmalele erau în topul preferințelor. Inclusiv soția sa prefera sarmalele, cu care își servea chiar și prietenele.
La 46 de ani, Viorel nu-și arată vârsta și crede că „l-a ajutat” în sensul acesta cultura și obieciurile japonezilor: mănâncă sănătos, sunt liniștiți, râd mult și sunt fericiți. Combinația aceasta îi ajută să rămână tineri.
Emisiunea la care a fost invitat Viorel Costin o puteți urmări mai jos:
Nu merg la noi, bucatariile aduse din te miri unde… Ardelenii si Moldovenii au cu totul alte gusturi, traditii, obiceiuri culinare … si sociale … Cat de curand o sa dea faliment si va trebui sa se reorienteze … spre bucatariile de pe aceste meleaguri, ori sa se mute acolo unde bucatariile lor merg …
Sarmale – sushi romanesc