0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Vinerea Patimilor: Peste 10.000 de pahare cu prescură, pregătite în bisericile din Bistrița, pentru noaptea de Înviere

Ultima vineri din Postul Mare este numită şi Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare. Este ziua în care Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru salvarea creştinilor. Mii de pahare cu prescură sfințită cu vin s-au pregătit ieri în Bistrița. Aceasta va fi servită de bistrițeni după slujba de Înviere.

Ziua de astăzi este ultima zi a postului Sfintelor Paști. Creștinii care reușesc țin post negru, iar femeile nu au voie sa coacă. Sunt interzise și muncile câmpului. 

Se crede că cine coase în Vinerea Mare va orbi. Ziua se petrece în liniște, post și rugăciune.

În bisericile din Bistrița s-au pregătit ieri peste 10.000 mii de pahare cu prescură sfințită cu vin. Numită și Anafură, aceasta reprezintă primul aliment din care creștinii gustă acasă, după ce au participat sâmbătă seara la slujba specială de Înviere.

Prescura este tăiată în bucăți mici, fiind amestecată cu vin sfințit în Joia Mare, în biserică. Acestea simbolizează sângele și trupul mântuitorului Iisus Hristos. Paharele sunt inscripţionate cu Sfânta Cruce, semnul Biruinţei şi al Învierii, şi cu mesajul „Hristos a Înviat”. 

Consiliul parohial și comitetul parohial au pregătit 5.000 de pahare cu prescură. La biserica cu Hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Celelalte biserici au solicitat câte 1.000 – 1.500 de pahare pe care le-am distribuit noi, de la Protopopiat”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro preot dr. Emanuel Vidican.

Credincioșii din Bistrița obișnuiesc să treacă pe la biserici în cursul zilei de sâmbătă, pentru a primi paharul de prescură. Fiecare familie gustă din prescură, pe stomacul gol, în primele zile de după noaptea Învierii.

Conform tradiției ultimilor ani, bisericile din Bistrița vor primi Lumina de la Sfântul Mormânt din Ierusalim.

În fiecare an, în ultimii 10 ani, tot eu mă duc la aeroportul din Cluj, pentru a prelua Lumina Sfântă de la Înalt Preasfințitul Mitropolit Andrei. Ea va fi adusă în România cu avionul, de o delegaţie a Patriarhiei Române. Sfânta Lumină va ajunge sâmbătă seara pe aeroportul din Cluj,  în jurul orei 22.30. De acolo, ea va fi distribuită pe traseu, către preoţii parohiilor din județ”, a mai explicat pr. dr. Emanuel Vidican. 

Foto @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...