158 de persoane se „bat” în această perioadă pentru 24 de posturi de asistent medical la Spitalul Județean de Urgență. Printre ei s-au strecurat persoane care nu au lucrat o zi în viața lor sau care nu au luat nici măcar examenul de Bacalaureat.
Salariile mai mult decât decente din Spitalul Județean de Urgență Bistrița au atras ca un magnet bistrițenii care au făcut cursurile școlilor sanitare postliceale, care se bat perioada aceasta pentru 24 de posturi de asistent medical.
158 de persoane s-au înscris pentru susținerea examenului, care include de la cunoștințe practice și teoretice, la cunoștințe de operare al calculatorului. Probele au fost atent alese și concepute pentru ca cei mai buni doar să intre în sistem și să se alăture celor 623 de asistenți medicali deja existenți la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
„Sunt 158 de candidați înscriși pe 21 de posturi inițial, suplimentate la 24. (…) Proba practică se va face pe manechin simulator, iar la interviu se va analiza inclusiv dosarul profesional al candidatului. Va fi un punctaj care se stabilește pe dosarul profesional, iar la partea de interviu vor fi întrebări motivaționale, ce îl determină pe candidat să vină să lucreze în domeniul sănătății”, a explicat managerul Gabriel Lazany.
Printre candidați s-au strecurat și persoane care nu au lucrat o zi în viața lor, dar și persoane care deși au prezentat un atestat de asistent medical nu au diplomă de Bacalaureat. Deși pare greu de crezut, legislația îi obligă pe candidați să aibă pregătire medicală și atestat, nu și Bacalaureat. Ar fi treaba școlilor postliceale să își trieze candidații și să nu accepte studenți fără Bacalaureat, însă de multe ori acest lucru nu se întâmplă.
Dintre cei 158 de candidați, 18 nu au prezentat o diplomă de Bacalaureat la examenul organizat de spital. Unitatea medicală este obligată să îi primească la examen, însă își rezervă dreptul de a ține cont la punctaj de acest „detaliu”, precum și de experiența în muncă.
„Știu că sunt cazuri care urmează aceste școli fără diplomă de Bacalaureat, pentru că școlile permit acest lucru, dar la selecția candidaților se face această triere și marea majoritate nu se descurcă la examene”, precizează liderul Sindicatului Sanitas, Mirela Trișcă.
Printre candidați s-au numărat și persoane care vor pur și simplu să se reprofileze. Este și cazul unui tânăr din Beclean care muncește ca și consultant financiar și broker. Acesta spune că a avut mai multe rude bolnave de care a fost nevoit să aibă grijă, acumulând astfel de nevoie cunoștințe și experiență medicală.
Nici nu e de mirare că bistrițenii se înghesuie la examen, dacă ținem cont de faptul că un asistent medical are un salariu mediu de 1.000 de euro. Cel mai mult ia șeful de la UPU: 12.000 de lei.
„Asistentul medical șef de la UPU are brutul undeva la 12.000 de lei. Acesta este un maxim, de acolo venim în jos. La urgență sunt cele mai mari salarii, urmată de terapia intensivă, de medicina legală, anatomia patologică, psihiatria. Oricum salariile sunt generoase și vorbim de salarii în jur de 1.000 de euro”, a mai spus managerul Gabriel Lazany.
[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=FDZeKdLiSCg” /]