2.9 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

VIDEO: Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră. Preot Vasile Beni, despre cei care nu reușesc să țină post

Este Vinerea Patimilor – Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. E ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a murit răstignit pe cruce. Ziua care deschide un timp al haosului şi întunericului. Oamenii rămân azi fără protecţie divină, susţin cercetătorii etnografi. Preotul Vasile Beni ne-a povestit cât de important este postul…

În comunităţile tradiţionale se spunea că cine face vreun rău semenului său în această zi va fi pedepsit înzecit pentru fapta sa.

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, această zi de vineri este o zi cu totul specială. Este numită și Vinerea Mare, Vinerea Seacă, Vinerea Paştilor, Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră.

Este ziua în care se comemorează judecata, batjocorirea, schingiuirea, răstignirea și moartea Mântuitorului Iisus Hristos. 

În comunităţile tradiţionale se spunea că Vinerea Mare ar echivala cu 12 vineri obişnuite.

Este o zi aliturgică de post negru. În biserici nu se oficiază niciuna din cele trei liturghii. Singura ceremonie este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă, în mijlocul bisericii.

Ceremonia simbolizează coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea trupului Său pentru înmormântare.

Seara preoții vor oficia slujba numită Prohodul Domnului sau a Plângerii la mormânt. Preoții poartă Sfântul Epitaf în jurul bisericii, într-o procesiune specială de înmormântare. Sfântul Epitaf este așezat apoi pe Sfânta Masă din altar, simbolizându-se astfel punerea Domnului în mormânt. Aici rămâne până la Înălțare.

Superstiții în Vinerea Neagră

Cei mai superstiţioşi dintre bătrâni credeau că cine face vreun rău semenului său, în această zi, va fi pedepsit înzecit pentru fapta sa.

De asemenea, se credea că cine reuşeşte să ţină post negru va fi ajutat de Dumnezeu să scape de boli. Să-i meargă bine tot anul, să fie ferit de necazuri şi nevoi.

Se spune că cine ține postul negru astăzi, va şti cu trei zile înainte – când anume va muri.

Femeile nu au voie să coacă azi pâine sau cozonaci, ca să nu ardă mâinile Maicii Domnului. Nu au voie nici să se apuce de cusut, ţesut sau croşetat, ca sa nu orbească şi să n-o supere pe Sfânta Vineri.

Abia mâine, în Sâmbăta Mare, gospodinele au voie să-şi pregătească cozonacii și să roşească ouăle (dacă nu au făcut-o în Joia mare). Tot în Sâmbăta Mare se cocea și Pasca.

Dacă în Vinerea Mare plouă, anul va fi roditor. În biserici nu se bat clopotele, nici măcar dacă moare cineva. În acest caz, preoţii folosesc doar toaca, pentru că este o zi a durerii şi a patimilor Mântuitorului.

Cât de important este postul ?

Invitat în studioul Bistrițeanul Live, preotul Vasile Beni a povestit și despre Postul Sfintelor Paști, referindu-se și la cei care nu reușesc să-l respecte.

Nu doar în postul Sfintelor Paști, ci în fiecare zi ar trebui să ne comportăm ca și fii ai lui Dumnezeu. Să încercăm, în fiecare zi, să devenim mai buni… Să ne întrebăm seara dacă i-am mulțumit destul pentru darurile primite. Pentru faptul că ne-a mai dăruit încă o zi…

Cu toții greșim. Important e să nu stăruim în această greșeală. 

După învățătura bisericii noastre, postul înseamnă să ne abținem de la mâncăruri de dulce, de la băuturi alcoolice și de la fapte rele… Postul nu înseamnă înlocuirea unei mâncări de dulce, cu alta de post care poate să fie mult mai gustoasă și mai costisitoare.

Postul înseamnă abținere, jertfă, efort sau înfrânare… Sfântul Ioan Gură de Aur spunea așa: Dacă postiți, arătați-mi-o prin fapte. Dacă vedeți un sărac, ajutați-l. Dacă vedeți un prieten cu nume bun, nu-l invidiați.

Nu numai gura și stomacul să postească. Ci și mintea și limba voastră…

Se vorbește despre post și în cartea Vechiului Testament a prorocului Isaia. Nu știți oare postul care îmi place Mie? – zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casa ta pe cel care este în necaz, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine

Postul este o aripă, precum rugăciunea, care ne ajută să zburăm mai ușor către Dumnezeu…”, a mai spus preotul Vasile Beni.

De ce este important să mergem la biserică – descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...