Rămâne tariful așa cum l-a stabilit ADI Deșeuri, dar schimbăm buzunarul: nu mai plătesc bistrițenii la ghișeu, plătește Primaria Bistrița același tarif din taxele și impozitele colectate. Aceasta este propunerea cu care a venit astăzi în fața presei locale viceprimarul Cristian Niculae. De ce plătim acest tarif?! Uniunea Europeană e de vină!
Viceprimarul Cristian Niculae a convocat azi o conferință de presă, în urma valurilor făcute pe marginea majorării tarifelor la Supercom. Acesta a venit cu o soluție… salvatoare.
„Am convocat această ședință pentru a anunța bistrițenii că pentru bugetul Primăriei din 2020 voi propune și voi susține alocarea sumei necesare pentru subvenționarea taxei de salubrizare din Bugetul municipiului. Astfel încât cetățeanul să plătească tot la nivelul taxei de anul trecut, de 6,6 lei/persoană/lună. Adică o familie de 4 persoane va plăti tot 360 lei/an pentru taxa de salubrizare. Fac acest lucru pentru că eu consider că trebuie să fim solidari cu cetățenii municipiului Bistrița și îmi doresc ca pe viitor cetățenii să plătească atât cât aruncă, prin proiectul implementat de ADI Deșeuri”, și-a început declarația viceprimarul Niculae.
„Soluția salvatoare” a fost taxată de reporterii prezenți la conferință. Cu alte cuvinte, propunerea viceprimarului e ca taxele pentru gunoi să rămână la fel de mari. Doar că la ghișeu, cetățeanul să plătească tot cât plătea anul trecut. Iar diferența să o plătească tot el, numai că prin intermediul celorlalte taxe și impozite.
Viceprimarul a promis și sancționări.
„Voi pune permanent presiune pe Supercom și pe angajații Primăriei să ridice gunoaiele și să verifice dacă lucrurile se fac așa cum trebuie. Voi merge până acolo încât să pun Poliția Locală să amendeze Supercom dacă nu-și fac treaba cum trebuie”, a spus Cristian Niculae.
La întrebarea câte sancțiuni au fost aplicate Supercom-ului anul trecut, răspunsul a fost simplu: ZERO.
Viceprimarul a încercat să explice și de ce e nevoie de această majorare.
„Nu vreau să fiu avocatul Supercom, dar Uniunea Europeană ne impune acest program de – plătești cât arunci – și atunci a fost nevoie de o upgradare a contractului deja existent și e nevoie de investiții. Poate că în viitor taxa va scădea. Dar vreau să vă spun că la Oradea taxa e de 14 lei/persoană/lună. Oricum, nu putem ieși din ADI Deșeuri, pentru încă doi ani de zile, fără repercusiuni financiare majore”, a mai explicat Cristian Niculae.
Întrebat ce l-a determinat să-și schimbe poziția, după ce în decembrie a votat PENTRU majorare, Cristian Niculae a explicat că NU știa cum va arăta bugetul municipiului.
„Noi l-am delegat pe George Avram, în octombrie, să voteze împotriva majorării tarifelor. Dar ei oricum au majorat, așa că în decembrie am votat doar că am luat la cunoștință majorarea care se impune. Și atunci nu știam cum arată bugetul pe 2020 și dacă subvenționarea este sustenabilă. Acum am văzut bugetul și subvenționarea ajunge undeva la 3 milioane de lei și putem să subvenționăm”, și-a explicat viceprimarul „ieșirea la rampă”.
Cristian Niculae a explicat că cei care și-au plătit deja taxele pentru gunoi, vor avea parte de o recalculare și o scădere la următoarea tură de plată. Iar ceilalți, pot alege să nu-și plătească momentan taxele, până se aprobă subvenționarea, dar nu mai târziu de 31 martie 2020.
Discuțiile, justificările și alte detalii legate de majorarea taxelor la gunoi, se găsesc în video de mai jos:
[arve url=”https://youtu.be/FouQjJAgoiY” /]