1.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

VIDEO Via Transilvanica vrea să se transforme în „El Camino” românesc cu 42 de milioane de euro!

Via Transilvanica a fost inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență, fiind singurul proiect de acest gen din documentul strategic ce spune practic ce proiecte vor fi finanțate din fonduri europene în următoarea perioadă.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a inclus Via Transilvanica în Planul Național de Redresare și Reziliență. Pentru poteca, ce vrea să urmeze calea celebrului drum spaniol „El Camino de Santiago” și să ajungă la fel de populară, s-a cerut suma de 42 de milioane de euro.

Prezent astăzi la colegiul prefectural, Alin Ușeriu a explicat pe ce va merge această sumă. Doar 25 de milioane de euro vor merge pe macadam, adică o fundație de 50 de centimetri din piatră, care este o cale de rulare numai din piatră spartă, fără asfalt.

Aceasta nu afectează mediul pe unde trece și are o rezistență destul de mare, putând fi practicabilă și peste 10-20 de ani.

De asemenea, se dorește amenajarea unor refugii, cum are și El Camino, unde să poată rămâne, pentru prețuri modice, cei care aleg să parcurgă poteca, ce are momentan 800 de kilometri. Aceasta va avea în total 1.400 de kilometri, odată ce va fi terminată.

„Noi am lucrat la acest plan de reziliență multă vreme. O parte din datele pe care le găsiți acolo sunt date pe care noi le-am prelucrat în ultimii 15 ani. La planul de reziliență și redresare Via Transilvanica noi considerăm că dacă noi vom putea folosi (n.r. traseul) 8 luni în loc de două luni pe an va fi neapărat de relevanță internațională în scurt timp.

Ce înseamnă asta? Să primească un macadam cum se spune, un pietriș, pentru că este foarte greu să înaintezi pe el atunci când plouă. Sunt foarte multe zone unde se fac exploatări, sunt foarte multe zone cu noroi, sunt foarte multe zone pe care nu ai cum să mergi mai departe din cauză că nu are infrastructura necesară.

Noi am găsit un proiect similar în Polonia, de 2.000 de kilometri, aia înseamnă că am avut de unde să ne inspirăm. Macadamul dintr-o parte în alta a țării costă 25 de milioane de euro, adică vorbim de cele 42 de milioane de euro care au fost trecute acolo din partea noastră. O dată la 10 km trebuie să fie un loc de refugiu speciat făcut care merg pe jos, cu bicicleta sau cu calul”, a explicat Alin Ușeriu, astăzi, la Colegiul Prefectural.

Acesta a mai spus că deja a avut numeroase discuții atât cu ministrul Fondurilor Europene, cât și cu reprezentanți ai Cancelariei Primului Ministru. Până acum, pentru amenajarea drumului Via Transilvanica s-au cheltuit în jur de un milion de euro. Pentru amenajarea drumului pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud a fost nevoie de 150.000 de euro.

Întrebat dacă va reuși să finalizeze acest proiect până în 2026, care este data limită pentru terminarea lucrărilor tuturor proiectelor incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, Alin Ușeriu a spus că doar dacă se va renunța la birocrație, iar instituțiile statului vor colabora mai bine, iar efortul pentru bunul mers al proiectului va fi unul național.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: