Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Valentin Grapini din Rodna s-a referit la proiectele de viitor pentru comunitatea pe care o reprezintă. „Următorul pas va fi descentralizarea – care este cel mai important lucru în viitor. Și acolo se va ajunge. Nu doar că vrem noi, românii, dar vom fi presați de Europa să facem aceste regionalizări. Sigur că scepticii vor spune că regionalizarea este cu două tăișuri…”
Regionalizarea este oarecum prevestită de asocierile de tip ITI (Investiții Teritoriale Integrate). O asociere de acest tip va fi „parafată” sâmbătă, 28 noiembrie la Rodna, acolo unde 22 de primării din Munții Rodnei își vor da întâlnire cu specialiștii în atragere de fonduri europene. Mai multe detalii, puteți reciti AICI.
„Aceste forme asociative, odată constituite, vor atrage fonduri importante pe regiuni. Următorul pas va fi regionalizarea și descentralizarea – care este cel mai important lucru în viitor. Și acolo se va ajunge. Nu doar că vrem noi, românii, dar ne presează și cei din afară. Vom fi presați de Europa să facem aceste regionalizări. Sigur că scepticii vor spune că regionalizarea este cu două tăișuri”, a precizat Valentin Grapini.
Primarul din Rodna a subliniat că este vorba despre regionalizare pe proiecte și pe tipuri de proiecte. Nu poate să fie un kilometru de canalizare la câmpie egal – ca și sume sau costuri – cu un kilometru de canalizare în Munții Rodnei. Pentru că sunt lucruri total diferite. O pensiune în Munții Rodnei nu poate să coste cât una din Delta Dunării. Pentru că implică multe costuri suplimentare – și numai pentru transport din centrul comunei sus pe munte – a mai explicat Valentin Grapini.
„Asemenea investiții au costuri diferite, de aceea specialiștii în proiectare de infrastructură mare sau de utilități publice și civile țin cont de aceste lucruri. Doar că de foarte multe ori, în finanțările naționale grantul respectiv nu ne permitea accesul”, a mai spus Valentin Grapini.
Primarul a vorbit și despre localnicii din Rodna care au încercat să-și construiască agropensiuni, și care s-au plâns ulterior că au completat fondurile europene cu bani „din buzunar”. „Avem exemple de succes în zonă, cum este și Figa, noi avem bunăvoință, vom avea acest ITI Munții Rodnei, avem și formele financiare pe care le vom putea atrage în următoarea perioadă. Ce ne lipsește ? Să ne unim și să ne înțelegem, pentru a crea ceea ce ne trebuie”, a conchis Valentin Grapini.
Cum va arăta Rodna – ca viitoare stațiune de interes național – aflați urmărind întreaga emisiune, mai jos:
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/G1Q1fvyTtHU” /]