S-a născut la Cluj, a absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, specializare horticultură / oenologie, continuând cu un master în tehnologie oenologică la Universitatea Politehnică din Valencia. De câțiva ani a renunțat la orașul natal pentru a munci la Jelna. Aici și-a cumpărat și o casă veche, pe care o restaurează și mărturisește că zona este fantastică.
Invitat în studioul Bistrițeanul Live, reputatul vinificator de la Crama Jelna – Darius Pripon – a povestit care au fost motivele care l-au făcut să se stabilească pe aceste meleaguri.
„Ca să-ți faci o carieră în acest domeniu trebuie să călătorești în multe locuri și să înveți o sumedenie de tehnici de vinificație. Ca mai apoi, să reușești să renaști anumite zone din țară, cum a fost cazul meu. Asta cred că este menirea mea. În vin găsesc că se împletesc silueta unui neam, a unui loc și a unei națiuni. Mă simt strâns legat de vin, așa cum și vinul este legat de pământ și de oameni”, a povestit Darius Pripon.
Tânărul de 30 de ani a mărturisit că „Bistrița este ceva fantastic” pentru el, mai ales că – peste tot pe unde a călătorit prin lume a avut mici probleme de sănătate și nasul înfundat. Nu și la Bistrița: „Pe șleau, nasul este foarte important în această profesie. Iar aici parcă respir alt aer. Calitatea aerului e foarte bună aici, au demonstrat-o și cele mai recente studii în domeniu…”
Un alt aspect care l-a cucerit în Bistrița a fost viața culturală foarte bogată pe care o are acest oraș. Darius Pripon a amintit de nucleul de oameni frumoși pe care i-a întâlnit aici, de specialiștii, galeriile de artă, vernisajele sau concertele de muzică clasică la care a participat.
Atât de mult s-a îndrăgostit de aceste meleaguri, încât Darius Pripon și-a cumpărat o casă țărănească în Jelna. Coincidența a făcut ca această casă să aparțină chiar fostului vinificator din Jelna, din 1832. Casa este acum în plin proces de restaurare și renovare.
Darius Pripon a povestit și cât de mult îi apreciază pe proprietarii Cramei Jelna – genul de oameni care acceptă provocarea de a-și asuma renașterea unei culturi.
„Nu mă mai interesa să fac vin industrial, ci voiam să renaștem o cultură, să trecem spre vinul cultural. Ei fiind din zonă, au rezonat imediat cu ceea ce le-am propus. Au un merit foarte mare în decizia mea de a locui aici. Mi-s foarte dragi…”, a mai mărturisit Darius Pripon.
Detalii despre povestea Cramei Jelna care se împletește de-acum cu povestea de viață a lui Darius Pripon puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/aednlbaHjzs” /]