Camerele cu senzori amplasate în Munții Rodnei oferă imagini inedite. Zilele trecute, un cerb a fost surprins, în toată splendoarea sa.
Parcul Național Munții Rodnei cuprinde frumuseți ale faunei și florei, cum rar ți-e dat să vezi. Tocmai pentru că unele imagini sunt greu de surprins cu ochiul liber, administrația parcului a amplasat camere cu senzor.
Așa se face că zilele trecute, un superb cerb a fost prins în raza unei astfel de camere.
CÂTEVA date despre cerb
Cerbul (Cervus elaphus L., familia Cervidae) este un mamifer erbivor din categoria rumegătoare, paricopitate (Artiodactyla). Caracteristice pentru cerb sunt coarnele ramificate care, de obicei, cresc numai la masculi și culoarea brun-roșcată, cu un accentuat dimorfism sexual.
Cerbii masculi sunt mai mari decât ciutele (femelele) și, spre deosebire de acestea, prezintă coarne caduce. Ca ordin de mărime, masculii au greutăți cuprinse între 180 – 300 kg, iar ciutele între 80 – 150 kg. Masculii pierd coarnele la începutul fiecărei luni martie, fenomen care se întinde, în funcție de vârsta și vigurozitatea fiecăruia dintre cerbi, chiar până în luna mai.
La iezi, atunci când împlinesc vârsta de 1 an, în luna mai, începe creșterea primului rând de coarne, creștere care se termină în septembrie. Aceste coarne sunt, de regulă, sulițe lungi de 20–30 cm, fără rozete.
Longevitatea cerbului este apreciată la circa 18-20 ani, însă în natură cerbii ajung rar la această vârstă. La vârsta de 12-14 ani cerbii ajung la maturitate. Vârsta exemplarelor vii se apreciază în funcție de aspectul exterior și trofeu, iar cea a animalelor împușcate după uzura danturii.
Hrana este deficitară pentru cerb în perioada iernii, ca de altfel pentru toate cervidele. Iarna hrana cerbului se compune din lujeri (tulpină sau porțiune de tulpină subțire la plantele erbacee și ramură tânără de 1-2 ani la plantele lemnoase), muguri și uneori scoarță de copac, frunze verzi rămase sub zăpadă, diferite frunze și ierburi uscate, precum și plante verzi din terenurile cultivate agricol. Ghinda și jirul constituie hrana de bază.
Și „partenerele ” cerbului au fost prinse în imagini
Cu doar câteva zile înainte ca cerbul să treacă în toată splendoarea sa prin fața camerelor, au fost surpinse și ciute.
Aveti grija mare la braconierii la care doar ” CARNE ” le trebuie !