Totul a început de la o poveste din cărțile de istorie și s-a încheiat, pentru noi, cu un luminos popas, în Sinagoga din Bistrița: prin 1846, renumitul pianist și compozitor Franz Liszt străbătea Europa, poposind și în România, alături de pianul său călător… Pe urmele lui, un pianist român a parcurs aproape 5.000 de kilometri, în mai puțin de 4 săptămâni – încheiați ieri seară, la Bistrița.
Ca și anul trecut, turneul „Pianul Călător” inițiat de pianistul brașovean Horia Mihail s-a încheiat la Sinagoga din Bistrița, acolo unde melomanii din oraș au avut parte de un recital cu totul special: patru capodopere ale muzicii clasice admirabil interpretate de Horia Mihail, în program regăsindu-se celebra Sonata „Alla turca” de Mozart, Sonata lunii de Beethoven, Kinderszenen de Schumann și, în final, Rapsodia Română nr. 1, în transcripția pentru pian a lui George Enescu însuși..
[arve url=”https://youtu.be/-VsYGNMh6co” /]
„Concertele oferite atunci de Liszt unor comunități în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu entuziasm. Însăși sosirea lui Liszt în orașe precum Timișoara, Arad, Cluj, Iași sau București a reprezentat un eveniment în sine. Multe dintre concertele acestui turneu au avut si caracter umanitar, pianistul donând onorariul în scopul înființării unor școli, sau pentru a fi împărțiți săracilor…”, povestește muzicologul Oltea Serban-Pârâu – explicând astfel demersul pianistului român Horia Mihail care, asemenei lui Liszt, din 2011 încoace a vizitat zeci de orașe din țară însoțit de pianul călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns.
Pianistul Horia Mihail a debutat în orașul său natal, Brașov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu” din București și Orchestra Națională Radio. „Subtilitatea ritmică și articulația atmosferei și a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primește foarte rar”, remarca ziarul Boston Globe, după una din aparițiile sale.
[arve url=”https://youtu.be/Z2VwoQZG21k” /]
Dupa 14 ani de studii în România, la Academia de Muzică din București, Horia Mihail a urmat cursurile Universității din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obținând diplomele de absolvire și de masterat în 1995, după doar trei ani. A fost ulterior lector universitar la Boston University, după care a revenit la Brașov ca solist al Filarmonicii și membru al deja cunoscutei formații Romanian Piano Trio, alături de violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Răzvan Suma cu care a susținut concerte de mare succes în țară și străinătate.
În aprilie 2011, artistul a susținut un turneu național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt, intitulat „Pianul călător”, urmând apoi un al doilea turneu de aproape două luni, în vara anului 2012 și un al treilea în 2013. Horia Mihail a participat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul International „George Enescu”, Festivalul internațional „Nopți pianistice” la Chișinău, Festivalul Internaținal de la Ushuaia.
Nu ratați astăzi, la Sinagogă, de la ora 19:00 – EXTASE – un concert extraordinar susținut de Antal Zalai (Ungaria, vioară) și Jenni Lappalainen (pian, Finlanda).
Antal Zalai este unul dintre cei mai buni violoniști maghiari, profesor la Universitatea de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta și laureat a mai multor concursuri internaționale printre care și Concursul „George Enescu” în 2011. Muzicianul cântă pe o vioară Stradivarius realizată în 1733, primită din partea unui afacerist bogat, o vioară pe care a cântat şi violonistul György Garay, fiind un muzician despre care Igor Oistrakh spunea că este un „violonist excepțional, cu o tehnică perfectă, frumoasă, cu tonuri ample, o reală finețe și maturitate muzicală, precum și o personalitate nobilă”…
În program:
Saint-Saëns: Sonata în Re Minor Op.75
Saint-Saëns / Ysaye: Studiu în formă de Vals
Ysaye: Poeme „Extase” Op.21
Chausson: Poeme
Sarasate – Zapateado, Adios montanas mias, Habanera
Evenimentul este oferit de Primăria Bistrița, Centrul Cultural Municipal „G. Coșbuc” și Societatea de Concerte Bistrița în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.