„Uitați încă o aprobare de construcție marca Primăria Bistrița. Fapte nu vorbe…Se surpă drumul ca la Pensiunea Morariu… aceeași treabă. Casă la 1 metru de drum…Este în spate la cofetăria Doris, de pe centură. Mergeți să vedeți cum și-au betonat oamenii ăia acolo drumul și le cade pământul de sub beton”, ne scria azi dimineață în mesageria redacției un bistrițean indignat. Omul ne-a trimis și un video să ne convingem că așa stau lucrurile…
[arve url=”https://youtu.be/xsVsgr6mipw ” /]
Și am fost, să vedem minunea. Avea dreptate omul. La intersecția străzilor Iancu Jianu cu Constantin Brâncoveanu, unde casele se aliniază cum vor ele, în ton cu haosul din tot urbanismul orașului (sincere felicitări, ați făcut orașul praf!), lucrările începute la o casă din zonă au afectat drumul betonat de proprietarii de pe strada învecinată, care n-au mai stat să aștepte ani electorali sau un vecin bine înfipt politic pentru a călca pe asfalt, au pus banul și au asfaltat drumul. Ce n-au luat în calcul oamenii este că la Primăria Bistrița autorizații de construire se dau cu ochii închiși sau privind proiectele fara a ști care-i Nordul și care-i Sudul, astfel că lucrările aprobate de primărie au ajuns până sub drumul făcut de vecini. Pământul a luat-o la vale, iar ploile din primăvară vor agrava situația și iar supărare între vecini datorată competenților din primărie.
Așa cum ne sesiza și cititorul, nu este o situație singulară, la fel se întâmplă câteva sute de metri mai încolo pe drumul de acces către proprietăți din zona Pensiunii Morariu, unde drumul a luat-o la vale tot din cauza unor construcții venite până sub drumul pentru care s-au găsit bani de la buget să fie asflatat, doar sunt vile importante în zonă, inclusiv a președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan.
Nu suspectăm nicio secundă că toate aceste construcții au fost ridicate fără autorizații, doar sunt mari, afișate, în fața construcțiilor. Doar că e o dovadă câr se poate de clară a haosului din urbanismul Bistriței. Blocuri trântite pe străzi cu case, cartiere întregi fără drumuri de acces, case care stau aliniate după gustul constructorului, nu după vreo logică a dezvoltăriii orașului sau a urbanismului și arhitecturii urbane. De aici și foarte multă nervozitate între bistrițeni, care, cumva, au dreptate TOȚI. Au primit autorizații, au construit după cum le-a fost planul și apoi s-au trezit trăind în haos.