Cinematograful 23 August se dărâmă văzând cu ochii. Porțiuni însemnate din acoperiș și tencuială au căzut deja în partea din spate. ”Mulțumim lui Dumnezeu că e al nostru. Există un proiect..” a declarat Ioan Turc.
Primarul ioan Turc a intenționat demolarea Cinematografului 23 August pentru realizare aunei parcări. Înb urma presiunilor făcute de bistrițeni, presă și alți oameni consacrați din domeniul filmului și cinematografiei, s-a renunțaț la idee.
La începutul anului 2022, municipalitatea anunța faptul că Cinematograful 23 August a ajhuns în proprietatea administrației locale și că va fi reabilitatat.
Doar că în timp ce așteaptă…acesta se dărâmă. Porțiuni însemnate din zid și acoperiș au căzut deja în partea din spate.
De fapt, tencuiala riscă să cadă și din lateral, dar nici fațada nu este sigură.
În cadrul unei conferințe de presă, primarul a explicat că NU se poate interveni oricum și oricând.
”Mulțumim lui Dumnezeu că este al nostru! Știu că se dărâmă, dar există un proiect. Nu putem interveni oricând și oricum. Dar este un proiect de reabilitare și sunt niștre pași de urmat…” a explicat Ioan Turc.
”Dar dacă, Doamne ferește, cade la cineva în cap tencuială sau cărămizi și moare, CINE răspunde?” a fost întrebarea jurnaliștilor, întrebare la care nu s-a dat răspuns.
Jurnaliștii au propus devierea ieșirii din parcarea de pe strada Lupeni pe pasajul de după cinematograf, tocmai ca trepidațiile să nu mai afecteze clădire.
Declarațiile primarului privind Cinematograful, aici:
Maghernita aratata in poza nu are nici o treaba cu sala mare OMNIA unde de fapt a functionat cinematograful.
Aici in poza este o anexa care face parte din curtea interioara si candva a fost locuita de mai multe familii de bistriteni.
Informati corect va rugam si puneti poze verificate de la fata locului cu sala mare.
Initial intentia primarului Ioan Turc era demolarea clădirii pentru a face loc unei parcări, numai că acest lucru nu este posibil. Legea nr.303/2008, in baza căreia s-a facut transferul catre primăria Bistrita prevede faptul că sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective, iar acestea sunt obligate ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate. Asadar, conform legii primarul Ioan Turc nu are altă alternativă decât să reabiliteze clădirea. La un moment dat primarul s-a pronuntat pentru consolidare ai reabilitarea fostului cinematograf pentru ca să devină sediu unui teatru profesionist la Bistrita. De fapt, primarul Ioan Turc nu stie exact ce destinatie ar putea să dea clădirii . Până atunci clădirea se degradează pe zi ce trece devenind un pericol pentru trecători. De aceea, ar trebui ca iesirea din parcarea de pe strada Lupeni spre Bulevardul Republicii să fie mutată pe strada Spiru Harret (Pasajul Măcelarilor), pe portiunea de la intersectia cu strada I.L. Caragiale. In felul acesta s-ar asigura inclusiv iesirea de pe strada I.L. Caragiale spre bulevardul Republicii.
Tara curului ,unde mori umblând după acte . Vindetii casa ,, doamnei,, Gaftone și veți vedea in cat timp prinde viață …
Primăria și birocrația sulii !