Primarul Bistriței a explicat că s-a văzut nevoit să renunțe la ideea unei parcări retro în locul Cinematografului 23 August. „Am renunțat la idee, dar vedem dacă expertiza nu ne spune că e necesară demolarea…”, a declarat Ioan Turc.
În primăvara anului trecut, Ioan Turc anunța faptul că în locul Cinematografului 23 August, municipalitatea intenționează să amenajeze o parcare.
Valuri de reacții, locale și naționale, au determinat administrația locală să renunțe la idee. Cinematograful 23 August a ajuns în patrimoniul municipiului Bistrița, iar Ioan Turc a declarat, la un moment dat, că acolo ar putea să fie înființat un teatru.
Prezent zilele trecute în studioul As-TV, Ioan Turc a explicat că a renunțat la ideea parcării, din cauza unei mâini de oameni care s-au opus.
„Am vrut să fac o parcare retro în locul Cinematografului 23 August. Adică, să păstrez fațada, astfel încât de pe Bulevard (n.r. Bulevardul Republicii), nu ar fi știut nimeni ce e în spate. Că e clădire, că e parcare. Dar, când 80 de oameni din 100 sunt de acord, dar tac, și 20 de oameni care sunt împotrivă, țipă, e clar că îi acoperă! Așa că am renunțat la idee”, a declarat primarul Bistriței.
Clădirea Cinematografului 23 August se dărâmă văzând cu ochii. Demolarea sau salvarea acestuia depinde de… expertiza în curs.
„Avem o expertiză în curs a Cinematografului 23 August. Vom vedea dacă aceasta nu ne spune că e necesară demolarea…”, a concluzionat Ioan Turc.
Întreaga sa declarație legat de acest subiect, aici:
Despre scandalul format în jurul ideii de parcare, „salvarea” cinematografului și degradarea lui – mai jos:
VIDEO: Cinematograful 23 August și o parte din Piața Independenței Nord devin parcări!
Opoziția și puterea se UNESC: Se cere consultare publică pentru demolarea Cinematografului 23 August
INCREDIBIL! Se ia în calcul doar păstrarea peretelui exterior al fostului cinema 23 August
Turc: Ce n-au reușit alte administrații, am reușit acum! Preluăm Cinematograful 23 August!
Nu ne vom parca mașinile pe fostul Cinema 23 August. Acesta nu moare, ci se transformă!
VIDEO – Turc: Mulțumim lui Dumnezeu că Cinematograful 23 August e al nostru. Știu că se dărâmă, dar…
Sa nu uitam o clipa ca o expertiza poate fi aranjata cu baietii la iarba verde la un coniac.
Jucati cinstit domnule Primar si haidati sa salvam inca o bijuterie de imobil cu aspect de cazino.
Este vorba de fosta Biblioteca judeteana de pe str. Garii unde acuma e cuib de infectie roata chiar in fata Trezoreriei.
Este rusinos si scandalos ce se poate vedea acolo.
Folositi toate portitele legale ca acel imobil lasat intentionat spre degradare cu scopuri de rechineala imobiliara sa devina proprietate a Primariei adica a statului.
Asa si daca se demoleaza nu se poate construi ceva cu arhitectura similara care sa dea aspect de continuitate? Trebuie neaparat construita o hidosenie in care tot „idiotul ales” trebuie sa-si lase o „amprenta” in mijlocul orasului? Am inteles ca pe autoritățile romane, adica primarie si guvern i-a durut in cot timp de 32 de ani de aceasta cladire. In tot acest timp niste șacali au asteptat ,sa faca „ce vor muschii ” lor in locatie pentru ca de… cladirea sta sa se darame. reteta clasica a comuniștilor privatizați. Eu cred ca pentru aceste hiene construirea unui edificiu cu arhitectura similara in care sa faci de ex… un teatru ar fi un cutit in inima (simbolic evident) Asa trebuia facut cu toate celelalte cladiri istorice. Daca era aceasta atitudine probabil multe edificii erau mult mai usor de refacut/reconditionat pentru ca ar fi alungat hienele din centrele oraselor si locatii ca de ex spitalul de pe independentei nu ar fi fost luate de „dezvoltatori” a se citi mafie. Preluate de la stat de niste mafioti (Cosa Nostra ar trebui sa vina sa ia notite de la mafiotii locali) si vandut altor mafioti care in timp vor demola cladirile si vor construi ce vor, pentru ca , probabil, pana acum spaga/atentia/stimulentul nu a fost suficient de mare ca sa ii lase sa construiasca. Dar ii vor lasa cu siguranta!
Suprafata fostului Cinema 23 August este foarte mica si nu rezolva problema disparitiei numarului mare de locuri din zona centrala a orasului, prin amenajatra traseului „Linia verde”. De aceea trebuie cautate alte variante.
Spre exemplu amenajarea acelei parcări supraetajate in locul centralei termice situate pe str. Bistricioarei, din spatele Hotelului Bistrita, menită să serveasca zona Centrului Civic din jurul Prefecturii, despre care se tot vorbeste de foarte multă vreme. Inca din 2013, se punea problema demolării centralei termice, astfel inc să se deschidă o arteră de circulatie cu intrare din str. Bistricioarei prin spatele BCR si iesire pe langa Camera de Comert si Industrie, in str. Petre Ispirescu, in lungul căreia intr-o primă etapă să fie amenajate parcări de suprafată pentru institutiile adiacente, precum BCR, Centrul Judetean de Cultura, Muzeul , Camera de Comert si Industrie,etc. Apoi, dupa identificarea surselor de finantare sa fie construite parcări supraetajate care să rezolve definitiv această problemă.
De asemenea, exista o posibilitate in Piata Mihai Eminescu din Bistrita unde urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural care prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, era proiectată si o grădină suspendată în suprafață de 7000 mp prevăzută cu parcare interioara.
Chiar dacă in prezent perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, măcar grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial, asigurând un număr sporit de locuri de parcare fată de situatia actuală, dar si o noua infatisare pentru Piața Mihai Eminescu.
Bistrita are nevoie si de cultura nu numai de parcari, bistritenii sa invete sa circule si pe jos sau in bicicleta. Oricum in oras sunt multi „ciobani” si cocalari, ar trebui educati un pic. Si banii de pe parcari ar trebui investiti, nu sa isi tina politicienii pe banii nostri nevestele, amantele, copiii si toate neamurile