-4.6 C
Bistrița
vineri, februarie 21, 2025

VIDEO: Tulburător film despre luptătorul anticomunist Gheorghe Pașca, executat în stil mafiot, pe meleagurile noastre

Rânduiască Bunul Dumnezeu ca acest film despre viaţa lui Gheorghe Paşca să fie un însemn de aducere aminte… Pentru ca blestemăţiile dictaturilor de orice fel să nu se mai repete în comunităţile noastre!”, ne-a mărturisit preotul Vasile Rus, din Nepos. Este cel care a sprijinit, alături de Parohia Ortodoxă Nepos, realizarea unui tulburător documentar. 

În cadrul seriei Arheologia Crimei – TVR a difuzat zilele trecute, în premieră, un tulburător documentar. Acesta dezvăluie detalii emoționante despre viaţa şi lupta maramureșeanului Gheorghe Paşca. 

Este țăranul care a rezistat timp de opt ani în faţa Securităţii, aşteptând, în anii 1950, pe cărările tainice de pe valea Bichigiului şi a munţilor Ţibleş, venirea americanilor. Așteptând reinstaurarea monarhiei şi a libertăţilor suprimate de bocancii comuniștilor.

Arheologia Crimei, realizată în parteneriat cu I.I.C.C.M.E.R, se încăpățânează să ne amintească de ororile şi crimele comunismului.

Filmul dedicat lui Gheorghe Pașca este regizat de reputatul Alexandru Munteanu, narator fiind îndrăgitul actor Constantin Lupescu. 

S-au făcut reconstituiri cu martorii care au trăit evenimentele. La Fântâna lui Paşca din Suplai, cu Fetti Tavifta. La cele două buncăre de pe valea Bichigiului, cu Rus Gheorghe. Pe valea Fiadului, cu Todică Ioan, dar şi în Maramureş, în Săliştea de Sus, cu Ioana Paşca, fiica luptătorului anticomunist intrat în legendă.

Acţiunea TVR1 a fost susținută de Parohia Ortodoxă Nepos, prin preotul Vasile Rus. De altfel, preotul Vasile Rus a scris în 2016 un studiu despre viaţa luptătorului anticomunist. La baza cărții au stat mărturiile din dosarul C.N.S.A.S, dar și cele culese de la martorii aflaţi în viaţă. Un alt partener al proiectului a fost și Primăria Romuli, prin viceprimarul Dan Moţ Dan, dar şi pădurarul Constantin Dancs. 

În august 2016, Gheorghe Rus – verișorul lui Gavrilă Rus din Bichigiu, ucis alături de Gheorghe Pașca – a edificat două monumente comemorative. Unul în cimitirul din Năsăud, și unul pe valea Bichigiului.

Rânduiască Bunul Dumnezeu ca acest film documentar despre viaţa moroşanului Gheorghe Paşca, realizat de  echipa TVR1, să fie un însemn de aducere aminte… Pentru ca blestemăţiile dictaturilor de orice fel să nu se mai repete în comunităţile noastre!”, a transmis preotul Vasile Rus din Nepos.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/RZ_kQ06CMTA” /]

Cum a început dramatica poveste a lui Gheorghe Pașca

Localnicii spun că cei veniți la putere în 1945 au vrut să-i confiște moara. Motiv pentru care Gheorghe Pașca s-a revoltat. În final, securiștii i-au cerut să predea arma cu lunetă. A fost pretextul care l-a convins pe Gheorghe Pașca să plece în munți. Acolo a început lupta sa împotriva comunismului și a sistemului.

Expert în vânătoare, Gheorghe Pașca era greu de capturat. A scăpat din mai multe încercuiri ale Securității. Disperați, comuniștii i-au trimis o fată tânără care să-l ademenească. Dar întâlnirea celor doi s-a transformat în poveste de dragoste.

Pașca s-a căsătorit cu femeia care trebuia să-l toarne la Securitate și a avut doi copii: Ioana și Gheorghe. 

Fiica lor s-a născut în munți, dar până la urmă, Pașca și-a trimis soția în sat. A întrerupt orice legătură cu ei, încercând astfel să-i  protejeze.

Gavrilă Rus, tovarășul din Bichigiu care a stat alături de Pașca, până la moarte

Gavrilă Rus din Bichigiu a luptat alături de Pașca la îndemnul tatălui său, căruia comuniștii îi confiscaseră averea. Gavrilă a plecat în armată la 22 de ani, dar a fost trimis la munci, alături de alți intelectuali considerați a avea „origini nesănătoase”. Întors acasă într-o permisie, Gavrilă a dezertat și a plecat în munți, pentru a lupta împotriva Securității.

Tatăl său a fost interogat periodic pentru dezertarea feciorului. Într-un final, securiștii au trecut la măsuri extreme și l-au torturat. I s-au smuls unghiile, picioarele i-au fost ținute în găleți cu apă și a fost bătut crunt. Abia atunci ar fi spus unde se ascund cei doi.

Execuție în stil mafiot, în munții Țibleșului, lângă Bichigiu…

După ce au obținut informațiile, Securitatea s-a mobilizat de urgență și în noaptea de 5 februarie i-a încercuit într-un bordei din munții Țibleșului, undeva lângă Bichigiu.

Pașca și Rus au rezistat 10 ore, împotriva lor fiind trimis batalionul de Securitate de la Cluj. Se spune că, pentru a nu cădea pradă comuniștilor, cei doi s-ar fi sinucis. Conform fișei de la dosar, în Pașca s-au tras ulterior 14 gloanțe: patru în zona feței și șase în corp. Cadavrele celor doi au fost trase după căruță și expuse în centrul orașului.

Înmormântarea a avut loc noaptea. Locul mormintelor a fost ținut secret. Câțiva martori au luat ca reper un dud și după 1990, fiul lui Pașca i-a pus tatălui o cruce la cap. 

Despre acest subiect, puteți reciti, în Bistrițeanul.ro: 

VIDEO: Noi nu suntem bătuți, torturați sau umiliți… În schimb, intrăm în depresie fără telefon…

REPORTAJUL DE MIERCURI: Gheorghe Paşca, vestit luptător anticomunist, s-a sinucis în Bichigiu… 

Te trec FIORII: Vezi povestea lui Pașca, martirul ce-a luptat 10 ani cu Securitatea! Din dragoste de România!

Acţiune de căutare şi deshumare a lui Gheorghe Paşca şi Gavrilă Rus, ucişi de securitatea comunistă la 5 februarie 1956

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.