Fiziokinetoterapeutul Tudor Boarescu a fost ghidul care ne-a ajutat să aruncăm o privire în baza de recuperare Sanovil. Între tratamentele disponibile se află și recuperarea post Covid, dar și Recuperare obezitate supraponderali.
Pentru orice tip de recuperare, la Sanovil este necesară în prealabil o consultație. Se stabilește astfel cu pacientul planul terapeutic și de recuperare.
Băile galvanice patru-celulare sunt recomandate, de pildă, în afecțiunile de reumatism: poliartrită sau poliartroză.
Baza de balneoterapie are două bazine pentru hidro-kineto-terapie. Apa nu coboară sub 30 de grade. Ajută foarte mult post-operatoriu, unor pacienți care nu pot umbla sau au interdicție de a pune presiune pe picioare.
„Vin aici cu cârjele, dar le lasă deoparte la intrarea în bazin. O ședință standard aici durează 35 de minute, câte două – trei pe săptămână. Sunt pacienți care necesită și până la șase luni de hidro-kineto-terapie, după operații mai dificile.
Există și un bazin cu apă sărată, având o salinitate de aproximativ 20%. Face parte din pachetele de recuperare pe care Sanovil le oferă. Bazinul cu apă sărată este recomandat celor care au nevoie de terapie pentru respirație, aerul fiind impregnat de aerosoli.
Bazinul cu apă sărată a fost inclus și în pachetul de recuperare post Covid, alături de salină, aerosoli și camera hiperbară”, a mai explicat fiziokinetoterapeutul Tudor Boarescu.
„Salina a fost construită artificial, din blocuri mari de sare aduse de la Praid care acoperă podeaua, pereții sau tavanul. Este folosită cu eficiență pentru recuperarea respiratorie. Avem și mici exerciții pentru exersarea plămânilor, pentru respirația diafragmală. De regulă pacienții vin și stau pur și simplu, bucurându-se de aerosoli…”, a explicat fiziokinetoterapeutul.
Camera hiperbară de la Sanovil este destinată unui singur pacient. „Ajută foarte mult la recuperarea respiratorie, dar și la vindecarea plăgilor și țesuturilor. Oxigenul grăbește foarte mult procesul de vindecare. Pacientul practic stă întins, relaxat pe targa care este introdusă în camera hiperbară.
O ședință durează de regulă 40 de minute. Pacientul este supravegheat, se poate uita la televizor sau poate comunica în timpul ședinței cu terapeutul. Pur și simplu trebuie să respire oxigenul din cameră la o presiune de 2 sau 3 bari.
Este recomandată și în recuperarea post-Covid, după o consultație prealabilă. Oxigenul deschide practic alveolele pulmonare, se ajunge la o capacitate mul mai bună, și se grăbește semnificativ vindecarea”, a mai subliniat fiziokinetoterapeutul Tudor Boarescu.
Există și pacienți care se pot interna la baza de recuperare Sanovil, în secția de Paliație Oncologie. Și ei fac recuperare, dar cu asistență medicală inclusă și toate serviciile medicale necesare. Aici sunt disponibile 20 de paturi, în 10 saloane.
Ce servicii sunt disponibile la fizioterapie, în Spitalul Sanovil dar și cum arată baza de recuperare – descopetiți urmărind întreaga emisiune, mai jos:
Echipa de profesioniști de la Baza de Recuperare Sanovil are un program și dimineața, dar și seara. De asemenea, medicii din Bistrița și Cluj-Napoca oferă inclusiv un un plan de recuperare personalizat, special adaptat nevoilor fiecărui pacient.
Puteți apela la ședințe în regim privat, dar și la recuperare gratuită, cu bilet de trimitere CAS.
La Baza de recuperare Sanovil se pot face următoarele tipuri de recuperare:
- Recuperare neurologică, Recuperare ortopedie / reumatologie / ginecologie (gimnastică pre și post natală)
- Recuperare post traumatologie sportivă
- Recuperare postoperatorie, Recuperare pediatrie (neurologie pediatrica)
- Recuperare pneumologie și post-COVID
- Recuperare obezitate supraponderali