„Îmi aduc aminte cu plăcare despre bucatele care se regăseau odată pe mesele noastre, în Maieru. Mesele erau mai mici, poate și puțin mai sărăcăcioase – dar aduceau mult mai multă bucurie decât astăzi…”, a povestit primarul Vasile Borș din Maieru.
Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Vasile Borș din Maieru a vorbit despre tradițiile care se practică aici în preajma sărbătorilor de iarnă.
„Aproape în fiecare casă s-a păstrat tradiția de a face măcar un cozonac, copt în cuptorul de acasă. Sunt bucuros că până anula cesta, copiii din Maieru umblau cu colindul și de Crăciun, dar și de Anul Nou și de Bobotează – o sărbătoare foarte importantă la noi, pentru că încheia ciclul sărbătorilor de iarnă…”, a povestit Vasile Borș.
„Se colinda aproape până în zori, se auzeau colindele peste toată localitatea”, și-a mai amintit primarul din Maieru, care a recunoscut că adulții au mai renunțat la colinde. Acum se preferă doar vizita la prieteni, de Crăciun. Singurii care mai colindă și care continuă să păstreze tradiția, vestind prin cântec Nașterea lui Iisus Hristos, sunt copiii.
Primarul Vasile Borș din Maieru a vorbit și despre colindele vechi care nu se colindă tocmai din ușă în ușă, la Maieru, fiind confundate cu pricenele bisericești.
În Maieru circulă și o colindă care reprezintă varianta Mioriței. „Și Miorița are o inspirație biblică: între cei trei păstori – unul era păstorul și gospodarul cel bun, blând, cu oi mândre și cornute, și cai învățați și câini mai bărbați. Ceilalți doi păstori erau invidioși pe păstorul cel bun – ceea ce, în Biblie se regăsește în scena de pe Golgota, când Isus Hristos este răstignit, între doi tâlhari plini de păcate…”, a mai povestit Vasile Borș.
Alte detalii interesante despre colindele sau tradițiile din Maieru puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/dBaXsNn5rbk” aspect_ratio=”900:506″ loop=”no” muted=”no” /]
Foto deschidere @ Maieru de astăzi