3 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

VIDEO: Toată familia – pe scenă, la Bistrița!

După mai bine de 10 ani de absență, unul dintre cei mai importanți muzicieni români ai momentului a revenit la Bistrița, într-o formulă inedită, urcând pe scenă cu toată familia sa: a fost o seară spectaculoasă și un concert minunat care i-a cucerit pe melomanii din Bistrița cu câteva surprize muzicale.

 

Clasic la puterea a treia se intitulează turneul naţional inițiat de reputatul violoncelist Marin Cazacu, familia și partenerii lor – de care s-au bucurat și melomanii bistrițeni, vineri seara, când au avut parte de un concert excepțional, la Sinagogă. Violoncelistul Marin Cazacu i-a invitat în faţa publicului, pe scenă și pe copiii săi – violonista Iulia Cazacu și violoncelistul Ștefan Cazacu, dar și pe soția sa – o formulă inedită, adaptată anului aniversar al Centenarului ca repertoriu, o îmbinare sonoră cât se poate de prietenoasă şi atractivă pentru melomanii din Bistrița. Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură, i-a prezentat pe cei patru muzicieni în termeni elogioși, amintind că Marin Cazacu a mai concertat la Bistrița, acum 10 ani.

Familia de muzicieni Cazacu, mai exact Cazacu String Trio, și-a cucerit publicul la Sinagogă, interpretând cu virtuozitate și sensibilitate, partituri celebre din Vivaldi (La Folia  pentru vioară şi 2 violoncele), Tomaso Albinoni (celebrul Adagio, într-un aranjament pentru vioară şi 2 violoncele), Jean Baptiste Barrière (Sonata à deux pentru 2 violoncele), Mozart (două menuette din cvartetele în La major şi Re major  pentru flaut, vioară şi 2 violoncele), Gioacchino Rossini (Sonata à quattro nr. 1 pentru flaut, vioară şi 2 violoncele), Ciprian Porumbescu (Balada), Constantin Dimitrescu (Dans ţărănesc), Gabriel Faure (Piesă de concurs), Cornelia Tăutu (Consonanțe pentru vioară, flaut şi 2 violoncele, o lucrare compusă special pentru familia Cazacu), Liviu Dănceanu (CA ZACUsca pentru 2 violoncele – o altă lucrare dedicată lui Marin și Ștefan Cazacu), Győrgy Ligeti (Baladă şi Joc), Händel/Halvorsen/Cazacu (Passacaglia pentru vioară și violoncel), seara culminând cu piesa lui George Enescu – Trio Aubade pentru vioară şi 2 violoncele.

[arve url=”https://youtu.be/YAT2VqbCglI” /]

Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzică Dinu Lipatti din Bucureşti, apoi la Conservatorul de stat Ciprian Porumbescu cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu, fiind laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna şi Belgrad.

Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii George Enescu şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, cât şi în toată Europa, Asia şi cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori, iar din 1992, Marin Cazacu predă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, studenţii săi afirmându-se cu succes pe scene din ţară şi din străinătate. În 1999, a înfiinţat Festivalul Internaţional Enescu şi muzica lumii, care se desfăşoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naştere a marelui muzician (19 august 1881). În anul 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler, în 2006 a obţinut titlul de Doctor în Muzică cu Suma cum laude, susţinând lucrarea Concertele pentru violoncel şi orchestră în creaţia românească de la Constantin Dimitrescu la Pascal Bentoiu, iar în 2017 a primit Ordinul Steaua Italiei. Înregistrările sale discografice pentru ElectrecordOlympiaBMG şi AIX Records sunt mărturii ale calităţilor acestui „excelent muzician“, aşa cum l-a numit Ghennadi Rojdestvenski. Pretutindeni apariţiile sale au fost comentate entuziast de public şi de presă. Din anul 2014 este manager al Centrului National de Arta „Tinerimea Romana” si in conducerea Federatiei Europene a Orchestrelor Nationale de Tineret. Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane (1820).

Constanţa Cazacu a început studiul flautului la Şcoala de muzica nr. 5 din Bucureşti cu prof. Aurel Ganţolea, a urmat apoi Liceul de muzică „Dinu Lipatti” cu prof. Virgil Opriţoiu şi a absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca la clasa cunoscutului flautist Gavril Costea. După experienţa artistică obţinută din colaborarea sa cu Cvintetul de suflători al Academiei de muzică, împreună cu care a participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, Constanţa Cazacu a susţinut concerte şi recitaluri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad, Satu-Mare, Craiova, Ploieşti, în Germania, Cehia, Italia şi Japonia.

Din 1990 este membră a Orchestrei de Camera Radio şi în această calitate a concertat cu succes atât în ţară cât şi în străinatate în : Italia, Germania, Spania, Grecia, Japonia, Coreea de Sud, Franţa etc. Susține anual recitaluri alături de familia sa (violonceliştii Marin Cazacu şi Ştefan Cazacu şi violonista Iulia Adriana Cazacu), colaborând, ca solistă cu dirijorii Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Emil Simon, Ludovic Bacs, I. Ionescu-Galati, Erwin Acel, Cristian Brancusi și Kazuhiko Ishi.

Ștefan Cazacu este considerat printre cei mai talentați violonceliști ai generației sale, ducând mai departe tradiția familiei și a școlii muzicale româneşti. Născut la 23 ianuarie 1994 la București, a îndrăgit același instrument ca și tatăl său, Marin Cazacu, începând să-l studieze de la vârsta de 6 ani. A continuat studiul la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa profesorului Răzvan Suma, iar în prezent la prestigioasa „Universität für Musik und darstellende Kunst” din Viena. Ștefan Cazacu este laureat al multor concursuri naționale și internaționale, fiind reprezentantul României la prestigiosul concurs „Eurovision Young Musician”, câștigând finala națională. Tânărul violoncelist a susținut recitaluri în țară și în străinătate alături de dirijori ca Horia Andreescu, Cristian Mandeal sau Theo Wolters şi colaborând cu trei dintre marile orchestrele din București: Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

Iulia Adriana Cazacu este  masterandă la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa conf. univ.dr. Luminița Burcă. A fost laureată la concursuri naționale precum: „In Memoriam” (2005 – 2009), „George Georgescu” (Tulcea, 2007 și 2013), „Miniatura Romantică” (Galați, 2009, 2011). A participat la cursurile de măiestrie de la Sinaia și București, susținute de prof. Ioana și Gabriel Croitoru și de Liviu Prunaru, a fost bursieră a cursului de măiestrie din cadrul Festivalului de muzică de cameră SONORO și a Orchestrei Naționale de Tineret a Spaniei și a susținut recitaluri camerale la Viena și Linz. Este membră a Orchestrei Române de Tineret, cântând astfel sub bagheta maeștrilor Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Kristjan Jarvi, Lawrence Foster, Daniele Gatti, Domingo Hindoyan și Gabriel Bebeșelea. Colaborarea din 2016 și 2017 cu maestrul Valentin Gheorghiu, în recitaluri camerale susținute la Sinaia și în cadrul Festivalului Vară magică de la București a constituit un punct de cotitură important în evoluția tinerei artiste.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...