Alex Varga, un voluntar SVSU Rodna arată cum se desfășoară căutările cu drona cu termoviziune pe munte, în cazul în care turiști se rătăcesc pe munte, cum s-a întâmplat zilele acestea.
În dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Rodna există o dronă performantă, cu termoviziune, folosită în special la intervențiile pe munte. Cum funcționează aceasta a arătat într-un clip postat pe Facebook Alex Varga, voluntar al SVSU Rodna.
Imaginile sunt chiar din timpul unei intervenții, 7 turiști plecați din Valea Binului pe traseul Valea Vinului – Curățel – Vârgul Ineu – Crăciunel – Valea Vinului, rătăcindu-se pe traseul de întoarcere.
„Pentru că se apropia seara, și furtuna, au sunat pe nr. de urgență 112, cerând ajutor. La solicitarea ISU Bistrița, a fost mobilizată o echipă de 3 persoane, din Rodna, formată din Dan Mureșianu și Ioan(Nelu) Rus, și un voluntar de la SVSU Rodna, adică subsemnatul, ca și pilot de dronă. Pentru că în condițiile menționate mai sus, trebuia să ne mișcăm foarte repede și extrem de eficient pentru a-i găsi, trebuia să folosim tehnologie de ultimă generație!
Astfel că odată ajunși într-o poziție de unde aveam acces spre zona în care ni s-a comunicat că s-au rătăcit, am ridicat drona, dotată cu camere normale plus camere cu termovizune, un echipament achiziționat de Primăria Rodna, pentru SVSU Rodna, începând căutarea, în timp ce colegii mei au continuat urcarea pe traseu. Din fericire, grupul de 7 turiști a reușit să regăsească traseul, cu greu, astfel că s-au întâlnit cu cei 2 colegi în timp ce coborau. Se vede clar cum în astfel de situații tehnologia poate salva vieți. Astăzi, a fost…simplu. Dar noi suntem pregătiți pentru situații mai grave, în care secundele pot face diferența dintre viață și moarte”, a notat Alex Varga.