-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

VIDEO: Spectacol total, în Munții Rodnei! Ce au surprins camerele video din parcul național

Spectacol total, zilele trecute, în Parcul național Munții Rodnei! Camerele de supraveghere au surprins din nou câteva imagini extraordinare, care fac deliciul iubitorilor de sălbăticiuni și natură:

Câteva capre negre alături de iezii lor au fost surprinse zilele trecute, de camerele video amplasate în Parcul Național Munții Rodnei.

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FParculNationalMuntiiRodnei%2Fvideos%2F3232918290080518%2F&show_text=0&width=560″ /]

Rangerii din Parcul Național Munții Rodnei au reamintit celor pasionați de natură că, de regulă, capra-neagră are o înălțime între 110 și 130 cm. Are o coadă scurtă (maximum 7 cm), având înălțimea la greabăn de 75 cm. Cântărește între 30 și 50 de kg.

Are un corp relativ scund, picioare musculoase cu copită despicată, un gât relativ lung terminat cu un cap scurt prevăzut la ambele genuri cu două coarne inelate și încovoiate spre înapoi.

În spatele coarnelor se găsesc două glande care secretă în perioada de împerechere un lichid cleios cu miros neplăcut.

În timpul verii capra-neagră are o culoare spălăcită, brun-roșcată, partea inferioară a corpului fiind alb-gălbui, având pe spate o dungă neagră.

Iarna culoarea caprei este brun închis, brun negricios, fiind alb pe abdomen și picioare, capul fiind de culoare albă-gălbuie, pe creștet având o dungă de culoare închisă.

Trăiește în regiunile înalte stâncoase din munții Alpi, regiunea Savoia (Italia, Elveția) până în sudul Franței, Pirinei, Dalmația, Grecia, iar spre nord până în Anatolia, munții Caucaz, munții Carpați (România), Steiermark (Austria), Tatra Mare (Slovacia), Schwarzwald (Germania).

Animalul trăiește în grupuri de 15 – 30 de capre formate din capre tinere și capre mame. Această structură socială se schimbă în funcție de starea anotimpului.

Vara un animal stă tot timpul de pază pentru a da la timp în caz de primejdie semnalul de alarmă.

Iarna, această supraveghere este mai puțin severă. Grupurile conduse de câte un țap se pot amesteca între ele.

În luna noiembrie este perioada de împerechere, ca la sfârșitul lunii mai să aibă loc primele fătări de iezi care țin până la începutul lui iunie.

Perioada de gestație la caprele-negre durează 6 luni, iezii devin maturi la vârsta de trei ani, iar o capră-neagră poate trăi între 15 și 20 de ani.

Se hrănesc cu măceșe alpine, muguri și vlăstari de foioase sau conifere, frunze de plante diferite. Iarna caprele consumă mușchi sau licheni. Pericolele la care sunt expuse caprele-negre sunt căderile de stânci sau animalele de pradă precum  râsul, lupul, ursul sau vulturul. Sau partidele ilegale de vânătoare, organizate de oameni… 

Foto deschidere @ Alex Varga / La pas prin Munții Rodnei

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...