Partidele mari au transformat alegerile într-o afacere – avertizează Silviu Rus, președintele Partidului Ecologist Român Bistrița-Năsăud.
„Partidele parlamentare își trag focul spre oala lor. Au transformat acest proces electoral într-o afacere electorală. Secțiile de vot au între 9 și 11 membri. Sunt gândite în așa fel încât fiecare partid sau formațiune care participă la procesul electoral să aibă câte un reprezentant care să supravegheze procesul de vot”, a explicat Silviu Rus.
Acesta s-a referit la metodologia adoptată în Parlament pentru alegerile din 27 septembrie, care prevede patru etape. În primele trei etape intră doar partidele parlamentare, iar în a patra etapă – restul formațiunilor politice, dacă mai rămân locuri. Dar ca să mai rămână locuri pentru etapa a patra ar trebui să fie câte 17 oameni într-o secție de vot – consideră Silviu Rus.
„Suntem în postura în care partidele parlamentare vor desemna câte 2, 3 membri din fiecare partid, în fiecare secție de vot din județ. UDMR, de pildă, o formațiune politică nu prea des întâlnită la noi în județ, va putea avea membri în fiecare comună sau oraș din județ, chiar dacă nu are o candidatură politică proprie.
În timp ce Partidul Ecologist – singura formațiune neparlamentară care a reușit să depună liste complete și candidatură pentru funcția de președinte la Consiliul Județean – va rămâne pe margine”, a avertizat Silviu Rus.
În această situație se află toate celelalte partide mici, dar și candidații independenți, în Bistrița, dar și în toate celelalte localități ale județului.
„Dacă nu se întâmplă o minune și dacă Biroul Electoral Județean nu visează frumos, nicio altă formațiune politică mică nu va avea reprezentant în comisiile de vot. Este grav, este ca și cum ai cumpăra voturi din bani publici”, a mai spus Silviu Rus.
Avem două alianțe mari în Bistrița-Năsăud care oricum vor avea 2, 3 membri în secțiile de votare, și care vor considera că nu este nevoie de alți reprezentanți care să supravegheze procesul de votare – a mai explicat Silviu Rus. Acesta s-a referit și la metodologia de formare a Biroului Electoral Județean, avertizând că partidele parlamentare, inclusiv USR, vor dori să-și poată să desemneze câte 2, 3 oameni în comisiile de vot, dacă legea le permite.
„Nu este deloc corect. Eu și colegii mei din partid am muncit pentru acest partid și vrem să știm că procesul electoral se va desfășura corect. Altfel nu avem de unde să știm, în varianta de acum a acestei legi…”, a argumentat Silviu Rus.
Acesta a mai spus că fiecare dintre cei din comisie primesc câte 750 de lei, care se impozitează cu 10%. „Înțeleg că oamenii trebuie plătiți pentru că își folosesc timpul liber ca să supravegheze un proces care nu este tocmai simplu. Dar de ce doi sau trei dintr-un partid? De ce nu este de ajuns un singur om dintr-un partid? Să ne dea șansa și celorlalți, care muncim și pentru noi, și pentru comunitate, să avem reprezentare în comisiile de votare?”, a mai spus Silviu Rus.
Președintele ecologiștilor din Bistrița-Năsăud a mai precizat că ecologiștii au atacat această hotărâre la Tribunalul București. S-a recomandat Birourilor Județene să decidă și să aplice decizia pe plan local cum socotesc de cuviință.
Alte detalii referitoare la proiectele ecologiștilor din județ puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/jnocIFwKCvY” /]
(Articol electoral comandat de Partidul Ecologist Român – Organizația Județeană Bistrița-Năsăud, executat de Agenția 215 – portal Bistrițeanul.ro, CUI mandatar financiar județean: 21200195)