Izabela are 17 ani, este o elevă model, cu rezultate model, cu părinți model și o casă model. Totul părea ok, până când tânăra a rămas însărcinată. Apele se tulbură, societatea reacționează violent – împroșcând cu acuzații de vulgaritate sau lipsa unor repere morale. Tinerii susțin că în realitate este și mai crunt decât la teatru, pe scenă…
Povestea unei tinere de 17 ani care rămâne însărcinată a zdruncinat comunitatea din Piatra Neamț. A izbucnit, în zonă, un adevărat scandal când actorii de la Teatrul Tineretului Piatra Neamț au încercat cu un spectacol să provoace publicul la dialog. Să conștientizeze o problemă reală, prea mult ascunsă sub preș…
Asociațiile de părinți, politicienii și chiar Inspectoratul Școlar Județean au reacționat violent, încercând să-i ferească pe tineri de limbajul licențios și de problemele delicate pe care probabil ei le cunosc mai bine decât adulții.
Povestea Izabelei – care s-ar fi putut întâmpla și la Bistrița – a fost dramatizată la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.
Regizoarea Elena Morar a povestit pentru Scena și Ecranul că este vorba despre un proiect – #SafeSpoTT dezvoltat de Teatrul Tineretului din Piatra Neamț – care a generat acest spectacol pornind de la textul Andreei Tănase. Un text de dramaturgie contemporană românească. Un text destinat adolescenților care tratează dintr-un punct de vedere foarte empatic, complex și empatic problema gravidității la adolescente.
Este vorba despre o tânără care se trezește în această situație și felul în care este forțată să ia o decizie: a păstra sau a nu păstra copilul? Părinții, prietenii, profesorii, colegii – toți sunt implicați în acceastă decizie personală extrem de grea la 17 ani…
Cu o zi înainte de premiera specctacolului, presa locală din Piatra Neamț a acuzat teatrul că folosește un limbaj licențios într-un spectacol destinat tinerilor. Cu replici scoase din context, fără să ceară opinia teatrului.
Politicienii, asociațiile de părinți, dar și Inspectoratul Școlar Județean au sărit ca arși, reacționând violent. Ignorând faptul că și liceenii din localitate au participat la proiect. Și fără să-și dorească să vadă măcar acest spectacol – postat ulterior pe internet de inițiatorii proiectului.
Un reportaj special realizat pentru Radio România Cultural de Raluca Rădulescu ne dezvăluie câteva din detaliile (halucinante pe alocuri) poveștii – AICI.
„Nu ne-am așteptat în niciun caz la un asemenea scandal, dat fiind faptul că avem programe și proiecte pentru tineri de trei ani. Nu este prima oară când producem un spectacol pentru adolescenți pe teme precum consumul de droguri sau bullyingul prezent în școli. Întotdeauna ne-au interesat temele delicate ale societății, fie că e vorba de tineri sau de adulți (…). Liceenii au urmărit pas cu pas evoluția textului scris de Andreea Tănase, de la primele repetiții până la premieră. Liceenii au participat la repetiții, au dat feed-back artiștilor, iar implicarea lor a fost foarte importantă…”, a subliniat Geanina Cărbunariu, managerul Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
Geanina Cărbunariu a recunoscut că acest scandal i-a luat prin surprindere pe cei de la Teatrul Tineretului Piatra-Neamț. „Cred că e o practică preferată în toată țara, dacă vorbim de factorii de decizie. E mult mai ușor să întorci capul în altă parte și să te prefaci că realitatea aceea nu există. Nu cred că ține de Piatra Neamț. Lucrurile s-au întâmplat aici. Dar se pot întâmpla oriunde. În același timp, ce este foarte deranjant, este amestecul politic în treburile unei instituții de cultură. Asta este inacceptabil…”, a mai punctat Geanina Cărbunariu.
Spectacolul – 98%. Decizia corectă de Andreea Tănase, în regia Elenei Morar – poate fi văzut online, gratuit până pe 23 noiembrie 2020 – accesând linkul de mai jos:
https://vimeo.com/478973523
Foto @ Teatrul Tineretului Piatra Neamț