Rugăciuni vechi de acum 2000 de ani, ritualuri inedite și tulburătoare cântece și rugăciuni au umplut astă-seară Sinagoga din Bistrița: aici a fost celebrată prima zi de Hanuca – „Sărbătoarea luminilor”, victoria luminii asupra întunericului.
„Chiar și copiii știu că aceste lumânărele vesele ard în cinstea sărbătorii de Hanuca! Luminițele se adună într-o lumină mare, care alungă întunericul… Sunt un titirez, jucăria tuturor, care se învârte ne-ncetat în sărbătoarea de Hanuca… Și mulțumim din nou divinității pentru tot ceea ce suntem și pentru că existăm…” – a răsunat astă-seară la Sinagogă, în prima zi de Hanuca.
Pentru al unsprezecelea an, Comunitatea Evreilor din oraș i-a invitat pe muzicienii clujeni de la „Mazel Tov” ca să susțină la Sinagogă, în prima zi de Hanuca, un concert extraordinar intitulat Lumina Nestinsă.
„Comemorăm azi victoria macabeilor asupra monarhiei seleucizi care îl aveau în frunte pe Antioh Epifanes. Principalele evenimente asociate cu Hanuca s-au desfășurat între anii 165 – 163 înaintea erei noastre, în timpul luptei armate a macabeilor împotriva oprimării politice a evreilor. Prin 168, regele Siriei, Antioh a promulgat atunci o serie de decrete anti-evreiești care au culminat cu profanarea Templului din Ierusalim și transformarea sa în locaș de cult păgân…”, a explicat Fredi Deac, președintele comunității evreilor din oraș.
Ierusalimul a fost recucerit după trei ani de luptă, altarul profanat din Templu a fost dărâmat, în schimb, zidindu-se unul nou: Templul a fost reinaugurat și redat astfel cultului iudaic – eveniment celebrat și în cadrul Hanuca, a mai explicat Fredi Deac.
De Hanuca se celebrează și minunea dumnezeiască întrupată într-o singură candelă cu ulei sfinţit care a fost găsită într-un colţ al Templului ruinat: o altă minune dumnezeiască, această candelă a ars timp de opt zile, simbolizând astfel, până în zilele noastre, victoria binelui asupra răului, victoria luminii asupra întunericului, victoria vieţii asupra morţii… „Sperăm să putem să celebrăm această sărbătoare și de acum înainte în pace și liniște… La mulți ani, România!”, a mai spus Fredi Deac.
Piese instrumentale klezmer, cântece idiş şi melodii ebraice au fost interpretate astă-seară, în prima zi de Hanuca, de formația klezmer Mazel Tov a Comunităţii Evreilor din Cluj-Napoca, dirijată de Vasile Socea (vioară). Din formația Mazel Tov mai fac parte Sulamita Socea (voce şi tamburină, solista fiind și cea care a rostit rugăciunile înainte de aprinderea primei lumânări de Hanuca), Daniel Șimon (clarinet), Dacian Ceșa-Goje (acordeon), Cristian Goia (contrabass) și Antonela Filip (percuţie).
În final, toți cei prezenți astă seară la sărbătoarea de Hanuca au primit în dar câte un pachețel cu simbolurile acestei sărbători: bănuți de ciocolată, gogoși și câte un titirez…
[arve url=”https://youtu.be/DDXb6ryxLOo” /]