Într-o conferință de presă, directorul executiv al CJAS Szekely Vilhelm a explicat de ce instituția pe care o conduce a refuzat să includă clinica privată Sanovil în Programul Național de Oncologie. Acesta a precizat și că administratorul Sanovil, dr Mureșan i-a făcut plângere la Casa Națională de Asigurări de Sănătate din această cauză.
În repetate rânduri, clinica Sanovil a fost refuzată să intre în relația contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru Programul Național de Oncologie. Într-o conferință de presă, directorul CJAS Szekely Vilhelm a explicat că nu îi permite legislația să facă asta, în condițiile în care unitatea medicală de stat din județ și anume Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița poate să facă față solicitărilor.
Decizia este la mâna unei comisii, care este formată din reprezentanți ai instituției, dar și de la Direcția de Sănătate Publică. Comisia la rândul său ține cont de scrisoarea primită de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița care spune dacă poate sau nu să facă față solicitărilor venite din partea bolnavilor de cancer.
„În fiecare an, ori de câte ori este nevoie, entitatea publică este interpelată cu o adresă din partea Casei de Asigurări de Sănătate și Spitalul Clinic Județean de Urgență răspunde că face față solicitărilor de a furniza servicii și medicamente prin PNS-urile (programele nationale de sănătate) care se contractează prin Casa de asigurări de sănătate. Până ce Casa este obligată să respecte actele normative în vigoare și hotărârea comisiei, președintele Casei respectă deciziile comisiei și nu face nicio presiune pentru emiterea acelei hotărâri. Până ce spitalul public face față solicitărilor, entitatea privată stă pe margine și așteaptă până ce spitalul public vine și spune că nu poate să facă față tehnic și uman acestor solicitări”, a spus Szekely Vilhelm.
Acesta a mai făcut cunoscut faptul că administratorul Sanovil, dr Gavrilaș Mureșan i-a făcut o plângere la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar președintele acesteia i-a dat dreptate lui Szekely Vilhelm pentru refuzul de a include Sanovil în Programul Național de Cancer.
Sanovil a avut contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru consultațiile din ambulatoriu, până în data de 19 august, când a rămas fără medic oncolog. În perioada octombrie 2023 – martie 2024 Sanovil a efectuat 151 de consultații pe oncologie. Când vine vorba despre spitalizări de zi, Sanovil nu a făcut niciuna.
Programul Național de Sănătate unde vrea clinica privată să fie inclusă se referă la tratamente nu și consultații.
Doar în anul 2023 în Bistrița-Năsăud au fost înregistrate 1.347 de cazuri noi de cancer. Spitalul Clinic Județean Bistrița-Năsăud are 46 de paturi dedicate bolnavilor de cancer, 8 medici oncologi si un hematolog.
Clinica Sanovil nu rămânea fără oncolog, cum susțineți, dacă aveau program național, aveau atunci și oncolog și continuitate. Medicul oncolog s-a mutat la stat tocmai din nevoia de a ne trata până la capăt, pentru că era limitată de serviciile pe care ni le putea oferi la clinica.. pentru că clinica nu era/nu e în programul național. Sunt ferm convins că atât eu, cât și ceilalți pacienți pe care dânsa îi are și i-a avut, am fi ales să mergem la Sanovil datorită calității serviciilor..acum contra cost dar ar fi fost gratuite in urma programului..sau de ce nu, alta clinica privata in Bistrița, nu neapărat Sanovil…la stat..cu toate că susțineți că au capacitatea tehnică și umană pentru a asigura servicii tuturor pacientilor oncologici, aceasta este o minciuna pe care încercați mereu sa o înghițiți până o credeți ..totusi spre fericirea dumneavoastră, nu sunteți pacienți oncologici..altfel ați vedea nevoia noastră de a fi tratați în același județ dar nu neapărat în spitalul clinic județean si nu la zeci de mii de km distanță. Dacă nu avem de unde alege si nu ne permitem sa mergem in alta parte, normal ca alegem spitalul judetean, totusi nu alegem bucurosi ci din lipsa altui furnizor de servicii..de ce n-am alege altceva?! sunt așteptări imense pentru programări, tratamente făcute rapid pentru a elibera patul/salonul/scaunul de tratament.. suntem externati cu toate că iesim varsand după citostatice si prea putin ii pasa cuiva..ne rugam sa ajungem acasă fără alte suprize, scaune diareice sau clostridium..păcat că pacientul și nevoile lui nu primează în județul acesta. Speram la timpuri mai bune! Sănătate și multă înțelepciune să vă dea bunul Dumnezeu!
Întreabă cineva și cetățenii respectiv pacientii oncologici dacă spitalul clinic județean face fata tuturor solicitarilor? Întreabă cineva cetățenii dacă ar fi necesara prezenta unui alt furnizor de servicii medicale în programul național? Inclusiv părerea cetățenilor ar trebui să conteze în astfel de situații..cu siguranță ar fi servicii de înaltă calitate dacă ar fi competiție..iar noi, cetățenii, fericiti ca am avea de unde alege..