România încearcă să se alieze standardelor secolului XXI. Unul dintre domeniile la care am rămas repetenți în ultimii 30 de ani începe să se miște. Infrastructura medicală va beneficia într-un final de cele trei spitale regionale care vor fi construite în Cluj-Napoca, Craiova și Iași. Ministrul Fondurilor Europene a vorbit într-o emisiune Bistrițeanul LIVE despre cele trei unități medicale, dar și de ce s-a ajuns la întârzierea lucrărilor.
Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, s-a aflat zilele acestea la Bistrița cu prilejul alegerilor locale pentru conducerea PSD BN. Invitat în studioul Bistrițeanul LIVE, ministrul abia sosit în Guvern a vorbit despre situația celor trei spitale regionale.
Construcția acestora și a unui spital „gigant, după modelul AKH Viena”, dar „mai mare” în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, conform programului de guvernare al PSD și promisiunilor făcute chiar de Liviu Dragnea în campania electorală din 2016. Începerea proiectelor s-a amânat, iar doi ani mai târziu nici urmă de spital regional.
„Dintre cele trei spitale regionale cuprinse pe fonduri europene încă din 2014, Iașiul este cel mai avansat, iar Ministerul Sănătății va depune în septembrie la Comisia Europeană cererea de finanțare. Nu știu dacă românii au urmărit toată această saga, dar cert este că ministrul Sorina Pintea într-un an a recuperat masiv pe tema spitalelor regionale. Faptul că noi depunem proiect anul acesta și deja se licitează și partea de tehnică, înseamnă că poate pentru unul dintre spitale – cel mai avansat ar fi Iașiul, la anul să putem spera la un ordin de începere a lucrărilor, ceea ce este foarte important.”, a spus Roxana Mînzatu.
Conform proaspătului ministru în Guvernul Dăncilă, Comisia Europeană nu este de acord ca banii alocați în exercițiul bugetar actual pentru construirea celor trei spitale regionale să fie cheltuiți doar pentru documentație.
„Am discutat cu Comisia Europeană. Trebuie să decontăm lucrări pentru aceste spitale, nu doar proiecte și studii de fezabilitate. Iașiul e programat pentru septembrie, pentru noiembrie este Clujul, iar pentru decembrie Craiova. Ele sunt apropiate, dar cel mai avansat este Iașiul. Ele sunt proiecte ale Ministerului Sănătății. Noi, Ministerul Fondurilor Europene, le-am dat bani pentru experți, pentru asistență tehnică. Tocmai le-am dat 76 milioane de lei ca să aibă cu ce lucra până termină de implementat proiectele pentru că Ministerul Sănătății nu a avut o divizie de investiții majore. Nu s-au făcut spitale regionale în România până acum. Nu s-au făcut, nu la nivelul Ministerului Sănătății, iar noi a trebuit să îi ajutăm să aibă acești experți alături de ei.”, a transmis ministrul care ocupă portofoliul Fondurilor Europene.
Construcţia efectivă a celor trei spitale regionale, pe care PSD s-a angajat să le construiască până în 2020, a întârziat din cauza excesului de zel a celor care s-au grăbit să promită pentru a da bine pe sticlă, promisiuni făcute înainte de existența vreunui document. Nici măcar terenurile nu existau la acea vreme.
„Nu s-au construit spitalele regionale, cele trei asumate, și cred că aici trebuie să recunoaștem că am prevăzut o dată bani puțini și ne-am înhămat să promitem aceste trei spitale fără a avea terenul, fără a avea nici un document. Evident că românii s-au uitat cum trece un an, și mai trece un an și încă unul, și nu au înțeles. Acele spitale se vor realiza, și nu numai ele. Mai avem niște spitale regionale decise în 2017 pe care ne gândim să le finanțăm în alt sistem – prin partenerial public privat. Se fac acum documentațiile pentru Brașov și Constanța.”, a mai spus Roxana Mînzatu în cadrul emisiunii Bistrițeanul LIVE.
Făcând referire la portofoliul pe care îl conduce, noul ministru și-a asumat pentru acest mandat prioritizarea investițiilor în domeniul sănătății. În acest sens, la recomandarea Uniunii Europene au fost semnate contracte în valoare de 800 milioane de euro ce vizează investiții în ambulatorii și UPU. De asemenea, românii vor beneficia de analize gratuite pentru a depista boli grave, înainte ca acestea să fie fatale.
„Avem investiții în sănătate din fonduri europene. Suntem la un cuantum de 800 milioane de euro pentru că am avut și avem investiții în ambulatorii și în UPU. Asta înseamnă undeva la aproape 400 milioane de euro. Poate vă vine să credeți sau nu, dar sper să se vadă cât de curând că avem peste 300 milioane de euro în screeninguri medicale. O să vedeți caravanele. Asta înseamnă că finanțăm caravane prin care gratuit se vor face teste, analize pentru depistarea cancerului de col uterin, cancer colorectal, cancer de sân, boli hepatice. Acestea patru sunt cele mai avansate și vor veni caravane în toate județele pentru a face aceste analize, diagnostic și tratament precoce. Facem spitale, facem, dar ne dorim ca populația să își poată face analize din timp, să aibă acces la analizele acestea care uneori sunt foarte scumpe, și doar în ultimă instanță să ajungă în spital. Și Uniunea Europeană, ne-a spus să investim mai mult în ambulatorii și în prevenție.”, menționează ministrul.
Mai multe detalii despre acest subiect puteți urmări în emisiunea integrală disponibilă în materialul video de mai jos sau pe pagina noastră de Facebook.
[arve url=”https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/526964917841720/UzpfSTEzMTQ4ODA4Mjc6MTAyMTk4OTM0MzE3ODg5MTc/” /]