După acuzațiile făcute de părinții uneia dintre fetițele mușcate de câine, reprezentanții spitalului vin cu lămuriri și susțin că plăgile pe care le aveau cele două copile nu necesitau internare nici la chirurgie și nici la infecțioase, acestea putând fi tratate acasă:
Vineri, în jurul prânzului, două fetițe de 3 și respectiv 6 ani din Orheiul Bistriței au fost atacate de un câine, lăsat liber. Incidentul s-a produs în timp ce cele două micuțe ieșeau de la cămin, de la o repetiție. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Fetițele au fost preluate și văzute în prima fază de chirurgul Radu Elisei, care era de gardă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Ulterior, acestea au ajuns la Infecțioase pe Alba Iulia, pentru un consult de specialitate și recomandări de tratament.
„Vineri, după-masă, două fetițe de 3 și 6 ani s-au prezentat la UPU Pediatrie cu plăgi provocate de mușcături de câine. Fetița de 6 ani avea mai multe plăgi mușcate, iar fetița de 3 ani două plăgi puțin mai mari. Toate plăgile erau superficiale, fără sângerare sau alte probleme.(…) Am fost întrebat dacă necesită internare și am spus că din punct de vedere chirurgical necesită doar pansament zilnic și am recomandat consult de boli infecțioase, pentru tratament și consultație. Ulterior, am fost întrebat dacă vor fi internate acolo. Am spus că nu pot să spun acest lucru, dacă se va considera că este nevoie de internare pentru tratamentul care se recomandă de medicul de boli infecțioase se vor interna, dacă nu, nu, dar eu, din punct vedere chirurgical recomand doar reevaluare și scoaterea firelor la 10-12 zile. Fetițele erau foarte bine, motiv pentru care au fost duse cu ambulanța la Infecțioase. Doamna doctor Geambașu m-a sunat și mi-a spus că familia a solicitat internarea la recomandarea mea, eu i-am spus doamnei doctor că nu am recomandat internare, ci tratament, iar dacă dânsa consideră că e nevoie de internare să le interneze”, a declarat chirurgul Radu Elisei.
Părinții fetiței de trei ani mușcate de câine au povestit reporterilor Bistrițeanul.ro că chirurgul Radu Elisei ar fi recomandat internarea fetiței, iar medicul de la infecțioase Livia Geambașu ar fi refuzat acest lucru spunându-le să o trateze pe micuță acasă. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Șefa secției de Infecțioase, Piticaș Ana Maria spune că aceste plăgi care erau superficiale și neinfectate nu necesitau internare. În opinia dânsei, plăgile puteau fi îngrijite și la domiciliu, cu ajutorul personalului medical din comună, exact cum a recomandat și Livia Geambașu, care nu ar fi greșit cu nimic în tratamentul prescris celor două fetițe.
„Nu am fost sesizați oficial, ci ne-am autosesizat în urma celor apărute în mass-media și vă suntem datori cu explicații. Din păcate, aspectele prezentate în articol (n.r. materialul publicat pe site-ul de știri Bistrițeanul.ro pe care îl puteți citi AICI) nu se confirmă”, a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, care a ținut să precizeze că este primul apărător al pacienților și dacă se găsesc probleme în spitalul său va fi primul care ia măsuri.
Pe de altă parte, medicul Livia Geambașu a intrat în atenția mass-media în mai multe rânduri (detalii AICI și AICI), iar în 2014 a primit un avertisment scris, după cum a dezvăluit astăzi, în cadrul conferinței de presă, Gabriel Lazany. Cel mai probabil, mustrarea a venit pentru incidentul prezentat de Bistrițeanul.ro AICI.
De la sfârșitul lunii aprilie a anului 2019, Livia Geambașu nu va mai profesa la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, întrucât expiră contractul cu dânsa și nu va mai fi nevoie de încă un medic pe infecțioase, având în vedere că se întorc la muncă două colege aflate momentan în concediu pentru creșterea copilului. Gabriel Lazany a făcut cunoscut faptul că nu mai prelungește colaborarea cu dânsa pentru că nu mai e nevoie de încă un medic.
[arve url=”https://youtu.be/zFerdLsViZg” /]