Lucrările la Sala Polivalentă din Unirea nu vor fi gata la finalul anului, așa cum prevedea contractul – a explicat Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Invitat la Bistrițeanul Live, Radu Moldovan, președintele CJ BN, s-a referit, între altele, și la drumurile județene.
Cea mai mare problemă există la drumul județean Șieu – Șoimuș – Budacul de Sus, a admis Radu Moldovan.
„În timpul derulării investițiilor de aproximativ 12 milioane de lei, un deal a luat-o la vale, în urma ploilor. Am suspendat lucrările în porțiunea aceea, am comandat studii geotehnice. Specialiștii ne-au transmis că lucrările de stabilizare la dealul respectiv ar costa undeva la 16 milioane de lei.
Tot drumul de 4-5 kilometri costă 12 milioane, iar lucrările de stabilizare costă 16. Acum trebuie să găsim niște resurse să stabilizăm dealul, pentru că proiectul este pe fonduri europene și trebuie finalizat. Asemenea lucrări de artă precum forajele și zidurile de sprijin pentru dealuri sunt extrem de scumpe”, a recunoscut Radu Moldovan.
Lucrările la Sala Polivalentă din Unirea nu vor fi gata în acest an
În legătură cu lucrările la Sala Polivalentă din Unirea, Radu Moldovan a explicat că acestea nu vor fi gata până la finalul anului. În proiect era prevăzut ca Sala Polivalentă să fie gata în iarna lui 2021. Însă acest lucru nu este posibil.
„Sunt probleme cu furnizarea de echipamente în toată lumea. Din cauza pandemiei, am primit termen pentru parchet și scaune abia anul viitor. Până în primăvara anului viitor va fi cu siguranță gata. Dar pe parcurs au apărut și probleme. De exemplu, vata cu care se va izola tavanul nu există în Europa. Este o vată specială pe care nu o mai farică nimeni… Când am proiectat totul nu ne-am imaginat că va veni pandemia, sau că unii se vor supăra pe China, care n-a mai dat drumul unor materiale, ca să arunce în aer piața europeană… E mai complicat”, a explicat Radu Moldovan.
Specialiștii care au muncit la studiul geotehnic pentru proiectul tehnic au transmis autorităților că nu recomandă amplasarea sălii polivalente fără intervenții. A trebuit refăcut proiectul și reavizat.
Sala polivalentă din cartierul Unirea stă pe 500 de piloți de 10 metri – a mai spus Radu Moldovan.
Președintele Consiliului Județean s-a referit și la recentele alunecări de teren de pe pârtia Cocoș. Acestea s-ar fi produs din cauza unor funcționari care au amplasat un munte de zăpadă într-un singur loc, fără să o împrăștie uniform.
Zăpada artificială s-ar fi infiltrat în terenul oricum argilos și a agravat alunecările de teren din această primăvară.
Apropo de alunecările de teren (˝un deal a luat-o la vale˝ şi ˝terenul oricum argilos a agravat alunecările de teren˝) precum şi de costurile lucrărilor ˝de artă precum forajele -pentru piloţi, coloane Benotto- și zidurile de sprijin pentru dealuri˝, costuri mai mari decât costul drumului cu totul. Lăsăm la o parte problemele deloc plăcute cu aceste situaţii (de multe ori fără sfârşit). Mai cunoaştem un inginer care avea în minte un drum pe dealul Codrişor dar şi pe malul râului şi nu orice fel de drum ci chiar unul de Centură cu trafic greu pe el… 😀
E bine ca se face Sala polivalenta, insa era si mai bine daca ar fi fost amplasata pe terenul fostei intreprinderi Rapid deoarece salile de sport si stadioanele sunt destinate in special tinerilor si ar trebui sa fie cat mai aproape de scoli si licee pentru a fi cat mai accesibile. Magazinele de tip mall pot fi , in schimb, amplasate la marginea orasului pt ca cei care isi fac cumparaturile acolo, oricum merg cu masina. Si ar supravietui si micile pravalii de cartier.