Odată cu restructurarea claselor la licee, clasa de profil Protecția mediului de la LPS a dispărut. „Să renunțe la alta și să o refacă pe asta, dacă e așa de importantă”, a răspuns Turc.
Scandal la începutul anului 2021, când s-a anunțat că 26 de clase NU vor mai exista în schema școlară 2021 – 2022.
Anomalii în învățământul bistrițean?! 20 de clase de liceu dispar anul viitor din schemă
Dacă unele au fost salvate, datorită presiunii părinților și media, altele nu au avut aceeași soartă.
„Fiind în comisia de concurs de la LPS, profesorii mi-au spus că a dispărut clasa de Protecția mediului. Și că acea clasă era una importantă, fiind vorba de tehnician ecolog și protecția mediului.
Cadrele didactice susțin că au făcut memoriu la restructurare, trimițându-l și la Primărie, și la Prefectură. Dar cu toate acestea nu au primit niciun răspuns. Există vreo modalitate să facă ceva pentru a avea din nou această clasă? Nu ar afecta numărul de elevi al liceului”, a declarat consilierul Dumitru Ciobănică în cadrul ședinței de CL.
Să renunțe la altă clasă
Primarul Ioan Turc i-a explicat consilierului că restructurarea a fost „ordin de sus”.
„Să renunțe la altă clasă și să o reînființeze pe asta, dacă e așa de importantă, no!”, a fost replica primarului Ioan Turc.
Întreaga discuție, în video de mai jos:
Să fim serioși cu protecția mediului la LPS. Clase de sport și atât. Se vaită cu nu sunt ore, reducere de catedre, li se fâlfâie lor de protecția mediului. Este suficient că are o clasă Liceul silvic „Transilvania” Năsăud. Posturi în specialitae în județ nix, nici cei cu studii superioare nu se pot angaja… Piața muncii cere mecanici auto, electricieni-electroniști auto, tinichigii ș.a. meserii. Trebuie să ne întoarcem la școlile profesionale, nu toți pot sau vor să învețe… Piața muncii este sufocată de „tăietori de frunze la câinii” trecuți prin liceele tehnologice marca „Ambramburica” care mai mult „terorizează” profesorii.
Este nevoie stringentă de protecția mediului. Din site-ul http://www.meserii.ro aflăm că în România există 142 de școli care dau diplome de tehnician ecolog și protecția calității mediului la 10546 de elevi. Deoarece cu acele hârtii pe absolvenți nu-i angajează nimeni – conform site-ului în țară există doar 15 firme care ar putea veni cu ceva oferte – sugerăm LPS să-și reorienteze școala spre diplomele de tehnician liberal sau de tehnician social democrat. Așa tinerii vor avea până la urmă o șansă. Să li se spună protectorilor că în România unele posturi din companii, regii și servicii publice se cumpără prin intermediari, exact ca în epoca fanarioților. La interviul de angajare se procedează în modul următor: – Cât dai ca să ai postul? Că banii oricum ți-i scoți.