Invitată în studioul Bistriţeanul LIVE – Camelia Tabără, inspectorul şcolar general al ISJ Bistriţa-Năsăud, a precizat că proiectul unui liceu ortodox la Bistriţa prinde contur.
„Este vorba, deocamdată, de ciclul primar şi gimnazial. Nu ştiu dacă va fi şi liceu teologic. Curricula este cea naţională şi va fi completată de proiecte orientate spre morala creştină„, a precizat Camelia Tabără.
În clădirea care a adăpostit pe vremuri şcoala de muzică – va funcţiona, în curând, Centrul Social Educativ „Grigore Pletosu”. Purtând numele primului protopop al Bistriţei, centrul va avea un rol multifuncţional.
„Este cunoscut faptul că Biserica ortodoxă se apleacă din ce în ce mai mult spre latura socială, educativă, culturală. Şi, în mod special, spre educaţia copiilor şi a tinerilor. Va funcţiona şi în judeţul Bistriţa-Năsăud o şcoală sub egida bisericii. Cu binecuvântarea şi la iniţiativa Înalt Prea Sfinţitului Episcop şi Mitropolit Andrei, care a considerat necesar şi de bun augur înfiinţarea unei şcoli primare, gimnaziale şi cu ciclul liceal”, ne-a explicat preotul Tudor Mudure.
În această vară a fost obţinută autorizaţia de construcţie pentru reabilitarea exterioară a clădirii. Este vorba despre acoperiş, faţadă, geamuri şi tâmplăria exterioară.
„În primul rând ne vom apleca spre latura socială. Clădirea fiind foarte spaţioasă, ne permite să amenajăm aici şi o cantină socială pentru copiii care nu au posibilitatea de a mânca un prânz acasă…„, a precizat preotul Tudor Mudure.
Vor exista, într-o primă etapă, clase de învăţământ primar şi gimnazial: „Evident că ne dorim şi liceu aici, dar nu ştim încă dacă spaţiul ne permite să organizăm clase de liceu acolo. Cert este că va fi şi liceu, dar încă nu ştim exact unde„.
Deocamdată, la Centrul Social Educativ „Grigore Pletosu” lucrările sunt în toi:
Centrul Social Educativ „Grigore Pletosu” va găzdui şi sediul Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi din Bistriţa. Tinerii vor fi implicaţi aici într-o serie de activităţi culturale precum workshopuri, seri de film sau conferinţe.
Tot aici va funcţiona şi o capelă micuţă în care copilaşii se vor putea ruga în fiecare dimineaţă. „O dată pe săptămână, ne dorim să săvârşim acolo şi Sfânta Liturghie„, a mai spus pr Tudor Mudure.
Primul liceu ortodox privat din Bistriţa
Este vorba de un profil teoretic. Va funcţiona în conformitate cu programa Ministerului Educaţiei Naţionale, fiind însă o şcoală privată. Nu va fi un seminar teologic, va fi o şcoală privată cu profil teologic, patronată de Biserica Ortodoxă.
Ceea ce înseamnă că elevii care optează pentru această şcoală vor face toate materiile care se fac în celelalte şcoli de stat. „În plus, însă, ne dorim să le transmitem elevilor şi copiilor anumite deprinderi teoretice şi practice care să le folosească în viaţă. Ne bazăm pe textul Sfintei Scripturi, unde înţeleptul Solomon spunea să-i deprindem pe tineri şi copii cu purtarea pe care trebuie s-o aibă. Astfel încât, nici atunci când vor îmbătrâni nu se vor abate de la ea. Vom pune foarte mult accent pe educaţia morală, respectând metodologia în vigoare…”, a mai explicat pr. Tudor Mudure.
Profesorii implicaţi – să valorifice pedagogia bisericii
„Referitor la cadrele didactice, ne dorim de asemenea să punem accent pe pregătirea profesională şi morală a cadrelor didactice. Ne dorim ca profesorii implicaţi să valorifice pedagogia bisericii, manifestând totodată o deschidere faţă de metodele noi menite să sprijine procesul educaţional”, a completat preotul Tudor Mudure.
Acesta ne-a mai mărturisit că se doreşte, totodată, continuarea proiectului derulat în Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare”: „Vrem să le oferim părinţilor o alternativă: viaţa şi lumea este din ce în ce mai agitată şi mai ocupată şi atunci părinţii au nevoie să ştie că micuţii vor fi supravegheaţi bine acolo…”
Programul After School Sfântul Stelian se derulează din 2013 şi a cunoscut un adevărat succes. „Le oferim practic o educaţie prin implicarea unor profesori de bună credinţă, de la ora 12, până la ora 16.00, iar vineri până la ora 14. Zilnic beneficiază de acest program copiii din patru clase.
Anul trecut am avut bucuria de a asista la festivitatea de încheiere a primului ciclu care a beneficiat de proiectul nostru. Ne-am bucurat, pentru că am văzut sclipirea din ochii părinţilor, dragostea cu care au primit acest proiect, mulţumirea lor… Acum sunt în jur de 60 de copii care beneficiază zilnic de programul after school Sfântul Stelian…”, a mai spus preotul Tudor Mudure.
Mai multe detalii despre situaţia învăţământului în Bistriţa-Năsăud puteţi afla urmărind emisiunea, mai jos:
[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F605904486604180%2F&show_text=0&width=560″ /]