Invitat la emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Dumitru Bușcoiu din Zagra a vorbit despre moștenirea pe care o lasă comunității sale. El a mărturisit că își dorește ca oamenii din comună să-l aleagă drept primar, la alegerile din spetembrie, pe fiul său. „Pentru că e harnic, bun și priceput. E dornic să facă ceva…”
Dumitru Bușcoiu a anunțat încă de anul trecut că nu va mai candida la Primăria din Zagra. Este cel mai în vârstă primar din județ și a venit momentul să se și odihnească. Însă edilul speră că fiul său va fi ales ca primar, la alegerile din septembrie.
„Dacă cetățenii îl vor vota, pe 27 septembrie, va duce mai departe ce a început eu. Am pretenții mari de la el. Pentru că e harnic, bun și priceput. E dornic să facă ceva. Lucrează și acum la Finanțe, unde se vorbește numai de bine despre el. Dacă oamenii din Zagra vor să-l aleagă – le las în locul meu un om de bună credință…”, a mărturisit Dumitru Bușcoiu la Bistrițeanul Live.
Ce moștenire lasă Dumitru Bușcoiu în Zagra ?
„În 2008, când am ajuns primar în Zagra, m-am apucat de muncă. Am început cu drumurile. Nu mai sunt de asfaltat decât niște străzi, în satul Perișor. În rest, am cam terminat tot. Avem de făcut acum o recepție la un drum forestier care duce până la poalele Muntelui Țibleș. De asfaltat în Zagra nu mai este, am terminat de asfaltat toate drumurile…”, a explicat primarul din Zagra.
Acesta a adăugat că probabil de acum drumurile trebuie doar întreținute sau reparate, atunci când se ivesc situații de urgență. Așa s-a întâmplat anul trecut, în Aluniș, când a trebuit să intervină cu reparații. Drumul s-a surpat pe o distanță de aproximativ 65 de metri. „Am făcut reparațiile necesare și am pus și un zid de susținere. L-am terminat de câteva zile…”
Dumitru Bușcoiu a mai precizat că s-a introdus apa și canalizarea în Perișor.
S-a început canalizarea în Zagra iar lucrările vor continua în satele Poienile Zăgrii și Suplai. S-a făcut și proiectul pentru gaz, urmând ca atunci când vor demara lucrările – totul să fie pregătit din punctul de vedere al documentației.
Țeava pentru apă este de asemenea introdusă în comună: aici mai trebuie realizat doar racordul de la Suplai. „Am trecut totul pe Masterplan, pentru că nu am mai avut fonduri. Dacă nu anul acesta – în 2021 sigur vor începe lucrările și la apă”
Dumitru Bușcoiu a mai explicat că a reabilitat și modernizat și căminele culturale. Trei cămine culturale au fost modernizate și reabilitate de la zero, alte două fiind doar reparate. Școlile sunt de asemenea reparate. La Școala din Zagra mai sunt ceva lucrări de finisat.
S-au achiziționat și utilaje pentru primăria din Zagra. „Am cumpărat, cum am putut, un buldoexcavator, o basculă și un buldozer… La sfârșitul anului trecut am cumpărat un buldoexcavator nou și o basculă nouă cu lamă în față, pentru deszăpeziri. Peste două săptămâni trebuie să ajungă la primărie și un tractor”, a mai precizat Dumitru Bușcoiu. Primarul din Zagra a subliniat că sunt necesare aceste utilaje pentru întreținerea drumurilor și intervențiile pe timp de iarnă.
„Mai este destul de lucru în Zagra”, a recunoscut Dumitru Bușcoiu. Acesta a mai spus că în patru ani de zile un primar nu apucă să ducă la îndeplinire niciun proiect. Cel mai potrivit ar fi un mandat de 10 ani, crede Dumitru Bușcoiu, cu posibilitatea de a fi schimbat, dacă primarul nu va face nimic pentru comunitate.
Alte detalii despre administrația locală din Zagra puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:
[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F598306160846896%2F&show_text=0&width=560″ /]