„Pe malul Bistriței, în dreptul pădurii Codrișor, în spatele stadionului municipal, peturile plutesc cu nemiluita pe apă…!” O simplă plimbare, ieri, pe malurile râului Bistrița a scos la iveală peisajul dezolant al zonei.
Peter Moynahan, directorul artistic al Asociației Bistrița Medievală, a publicat ieri pe pagina sa de facebook un scurt video – dezamăgit de mizeriile care pluteau pe râul Bistrița.
„Pe malul Bistriței, în dreptul pădurii Codrișor, în spatele stadionului municipal, peturile plutesc cu nemiluita pe apă.
O grămadă de peturi aparent noi, recent aruncate în râu, cu tot cu garanția de 50 de bani care ar fi putut fi recuperată…
O grămadă de bani, și implicit o grămadă de deșeuri pe apa Bistriței…”, a semnalat Peter Moynahan.
Acesta a reamintit și faptul că în urmă cu doi ani, vechea administrație promitea montarea unui dig pentru deșeuri. Era vorba de un proiect propus în 2022, în cadrul sesiunii de bugetare participativă.
Despre acea propunere – Bistrițeanul.ro a scris la vremea respectivă mai jos:
„Din păcate, proiectul nu s-a realizat, iar plasticele au luat locul pescărușilor...”, concluzionează dezamăgit Peter Moynahan.
Proiectul apare pe site-ul Primăriei Bistrița – AICI – ca fiind finanțat cu 200.000 de lei.
Cristian Țetcu, director adjunct al Direcției de Servicii Publice din Primăria Bistrița, a explicat pentru Bistrițeanul.ro că „propunerea de proiect Barieră anti-deșeuri pe râul Bistrița Ardeleană a fost selectată spre implementare pentru perioada 2022-2024, bugetul alocat fiind de 200.000 lei.
A fost solicitat un punct de vedere oficial din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud cu privire la fezabilitatea proiectului, amplasament și condiții de montaj.
Până la această dată nu s-a primit nici un răspuns în acest sens, motiv pentru care au fost inițiate și alte demersuri.
Până la clarificarea aspectelor tehnice, pentru reducerea impactului poluării cu deșeuri plutitoare a râului Bistrița Ardeleană pe teritoriul municipiului și în aval, Direcția de Infrastructură și Servicii din cadrul Primăriei municipiului Bistrița a propus un Plan de colectare a deșeurilor pe baza infrastructurii existente.
A fost identificat în acest sens punctul de alimentare cu apă a bazinului compensator pentru MHC, pe malul stâng, în zona grătarelor și a ecluzei.
În zona respectivă se adună toate deșeurile plutitoare care sunt transportate de râu, din amonte, de pe Valea Bârgăului.
Construcția existentă are toate caracteristicile unei bariere anti-deșeuri.
Pentru colectarea lor în acest punct de retenție sunt necesare echipamente specifice (căngi, plase, echipamente de protecție etc), containere pentru depozitare, mijloace de transport pentru deșeuri, personal corespunzător și un grafic de colectare. Acest tip de intervenție este operațională într-un termen relativ scurt”, a mai precizat Cristian Țetcu.